18 / 04 / 2024

Metal Yapı Konut, GYO oluyor!

Metal Yapı Konut, GYO oluyor!

Devam eden projelerinin yatırım tutarı 1 milyar dolar olan Metal Yapı Konut, bu yıl içinde yeniden 1 milyar dolarlık gayrimenkul projelerine başlayacak.



Ömer Saçaklıoğlu tarafından 36 yıl önce kurulan Metal Yapı Konut, gayrimenkul projelerine yenilerini eklemeyi sürdürüyor. Halihazırda yatırım değeri 1 milyar doları bulan Büyükdere Caddesi üzerinde 61 katlı İstanbul Tower, Küçükçekmece Gölü’nde Blue Lake, Kemerburgaz’da ise 4 projeye devam eden Metal Yapı Konut, bu yıl içinde yine yatırım değeri 1 milyar doları bulan yeni projelere başlayacak. Metal Yapı Konut, 2017 yılında ise GYO olup borsaya açılmayı planlıyor. Metal Yapı Konut Genel Müdürü Akın Karali, Metal Yapı Konut olarak, aralarında Koru Florya, Aqua Florya AVM ve Akvaryum, Güneş Tepe, Ispartakule, Historia AVM bulunduğu 22 lüks konut, ofis ve AVM projesini tamamladıklarını belirterek, aynı zamanda şu anda 7 projenin devam ettiğini söyledi. Karali, “Devam eden projeler arasında Fako arazisinde yaptığımız İstanbul Tower, Göktürk’te 162 konut ve 8 ticari alandan oluşan Kemerlife 23, Küçükçekmece Gölü kenarında Blue Lake, 108 konut ve 21 ticari 2 milyarlık dolarlık projeleriyle Metal Yapı Konut, GYO olacak alandan oluşan Arcadium Life, Kemerburgaz’da 42 villalık Belgrad Life, 56 villalık Real Life var” dedi. 


Son arazi Fako’da 61 katlı ofis projesi yapıyor 


Levent’te bulunan Büyükdere Caddesi üzerinde kalan son sanayi arazisi olan Fako İlaç'ın yerinde İstanbul Tower’ı yaptıklarını anlatan Karali şöyle konuştu: “Kat karşılığı olarak anlaştığımız İstanbul Tower projesi 550 milyon dolarlık yatırımla yapılıyor. Proje 53‘ü yer üstünde 8’i yer altında olmak üzere 61 katlı. Yer altındaki 8 kat otopark alanı olacak. İstanbul Tower inşaatında 20’nci katı geçtiklerini belirten Karali, “Tamamen ofis katlarının yer aldığı projenin yakın zamanda satışa çıkacak” dedi. Akın Karali, yeni başlayacaklar arasında Ulus’ta otel ve rezidans projesi, Zekeriyaköy’de 380 dönümlük arazide konut projesi, 2 bin konutluk Güneştepe İstanbul, Kemer Life Flat Ofis ve Göktürk’te 50 dönümlük arazide yapacakları projeler olduğunu söyledi. 


İçdaş’ın fabrika arazisinde 2 bin konut yapacak 


Ayrıca Güneşli’de İçdaş Demir Çelik fabrikasının 130 dönümlük arazisini kat karşılığı aldıklarını açıklayan Ali Karali, bu arazide yaklaşık 2 bin konut ve 20 bin metrekarede ticari alan olacağını söyledi. 2 bin konutla Güneşli’deki en büyük proje olacaklarını söyleyen Karali, “Eylül’de lansmana çıkacağız” dedi. 


Blue Lake'te dış cephe kaplamaları yapılıyor 


14 katlı Blue Lake projesinde kaba inşaatı bitip dış cephe kaplamalarının başladığı aktaran Karali, projenin satışına ise 1 ay önce başladıklarını söyledi. 810 bağımsız ünitelik projede metrekare satış fiyatının 2 bin 700 dolar ile 5 bin dolar arasında olduğunu belirten Karali, “Bir ayda yüzde 10’unu sattık. 12 dairede yabancılara satıldı” diye konuştu. Projede ki 22 adet ticari alanın ise kiralanacağını ifade eden Karali, “Deniz tarafındaki alanlar restoran olarak kullanılacak. Alıcıların sunduğu manzarayı deneyimlemesi için 11 katlı özel satış ofisi tasarladık” dedi. Projeden dolayı bölgede emsallerin arttığını söyleyen Karali, “Bölgede 15 kata kadar inşaat izni çıktı. Birçok kişiden dönüşüm teklifleri alıyoruz” diye konuştu. 


Çatıya 2.6 km’lik yürüme alanı ve 3 havuz koydu 


Küçükçekmece Gölü’nün kıyısında bir tarafı göl diğer tarafı deniz manzaralı olarak devam eden Blue Lake projesinin çatısında gök terası yer alıyor. Gök teras yaklaşık 1.3 km uzunluğunda. Yani baştan sona doğru bir yürüyüp geldiğinizde 2.6 km’lik bir yürüyüş yapabiliyorsunuz. Ayrıca çatıda 3 adet infinity havuz yer alıyor. Bunlara ek olarak projenin alt katında bin 500 metrekare kapalı bir sosyal tesis var. Projede yaşamın ise 2017 yılı sonunda başlaması bekleniyor.


2017’de GYO olacak 


İşyerleri ve hanlarından kira gelirleri mevcut olduğunu söyleyen Akın Karali, “Kendimiz proje geliştirdiğimiz için şirketimizin sahibi İstanbul'un birçok bölgesinde arsa topladı. Borsada Metal Gayrimenkul AŞ diye bir şirketimiz var. Bu şirketi 2017'nin başında GYO yapmaya hazırlanıyoruz” dedi.



Leyla İLHAN/Dünya



Haber Taraf Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı ;


Konut sektöründe 36 yıllık deneyimi bulunan Metal Yapı Konut 2016 yılında projelerini hızlandırarak yatırımlarına devam ediyor. Geçmişi ticarete dayanan firma, ilk olarak Florya'da Flyin Residence 2, daha sonra Göktürk'te Kemer Life 21, Kemer Life 22, Arcetip Evleri, Kemer Life 23, Arcadium Life 1, Arcadium Life 2, Arcadium Life 3, Belgrad Life, Real Life, Kemer Life, Fiat Ofis gibi projeler inşa etti. Toplamda 2 buçuk milyon metrekarenin üzerinde inşaat geliştiren Metal Yapı Konut toplamda 21 projeyi hayata geçirdi. Firma şuanda da 7 projenin inşaatım sürdürüyor. Ticari projelerde de adım sıkça duyuran Metal Yapı Konut, Aqua Florya AVM, İstanbul Akvaryum, Aqua Florya Crown Plaza Hotel, Historia AVM, Koru Florya AVM'yi de geliştirdi. 


'İSTANBUL'DA 10 YILLIK ARSA STOKUMUZ VAR' 


Bugüne kadar Florya, Göktürk ve Levent gibi bölgelerde projeler gerçekleştiren Metal Yapı Konut projelerini genelde kendi arsa stoklan üzerinde hayata geçiriyor. 36 yıllık bir inşaat firması olan Metal Yapı Konut özellikle 2000-2005 yıllan arasında topladığı araziler üzerinde büyümesini devam ettirecek. Metal Yapı Konut Genel Müdürü Alan Karali, projeleri kendi arsalarında geliştireceklerini belirterek 'Şu anda hiç arsa almasak bile İstanbul'da 10 yıllık arsa stokumuz var. Bu arsalarımız Etiler, Ulus, Göktürk, Güneşli, Levent Merter ve Avcılar bölgesinde bulunuyor. Bu arsalarımızın üzerinde gerçekleştireceğimiz 10 yıllık proje planımız hazır.' dedi. Karali, arsa stoklan ile ilgili değerlendirmede bulunurken Merter ve Avcılar bölgesinde yaklaşık 50 dönüm arsalan olduklarım ama burada proje gerçekleştirmek için kentsel dönüşüm planlarının oluşmasını beklediklerini söyledi. 


5 YIL İÇİNDE 2,5 MİLYAR DOLARLIK YATIRIM GELİYOR 


5 yıl için 2 buçuk milyar dolar yatırım yapmayı hedefleyen Metal Yapı Konut Ulus, Zekeriyaköy ve Göktürk'te yeni projelere başlayacak. 5 yıl içerisinde bu projelerin planlamasını yaptıklarını söyleyen Karali, 10 yıldır bu proje ile uğraştıklarını bu yılın sonunda da inşaata başlayacaklarım belirtti. Projenin özel bir konumda olacağım, lansman zamanında tüm detaylarını paylaşacaklarını söyledi. Karali, İstanbul'da olmayan çok lüks marka bir otelin projeye getirmek istediklerini söyleyerek farklılık yaratmak istediklerini belirtti. Şu anda en önem verdikleri projelerden birinin İstanbul Tower, diğerinin ise Blue Lake projesini olduğunu söyleyen Karali, Levent'te gerçekleştirdikleri İstanbul Tower'ın 61 katlı bir kule olduğunu belirtti. 225 bin metrekare inşaatı olan A Plus bir proje olarak yükseliyor ve Leed Sertifika adayı. Karali 'Bu proje çok severek yaptığımız bir iş. Levent'teki İstanbul Tower projemiz 500 milyon dolar yatırımlık bir proje, öncelikli planımız orayı satmamak ve kiralamak' dedi. Karali, projede metrekare fiyatlarının ortalama 10 bin dolar olduğunu belirtti. Kâgili, Blue Lake projesini de çok severek yaptıklarını göl manzarasına hakim olan projede metrekare fiyatları 2 bin 700 dolar ile 5 bin 500 dolar arası değişiyor. Karali proje ile ilgili olarak 'Eylül ayından çok ümitliliyim çünkü yeni bir kampanya ile çıkacağız. Çeşitli ödeme planlan sunacağız. Blue Lake projesinden çok ümitliyim. Eylül ayında yüzde 40 gibi bir satış yaparız. 


Projeye yabana ilgisi de var. İnşaatın kaba kısmı tamamen biterek yüzde 70'i tamamlandı. 2017 Ağustos gibi teslim edeceğiz' dedi. Karali, aynca 2016 yılında Güneşli'de İçtaş Demir Çelik fabrikalarına ait arazide 2000 konut gerçekleştirmeyi hedeflediklerini söyledi. Alan Karali 'Projelerimizde verdiğimiz en önemli konulardan biri de mimari konsept. Bu konuda da kendimizi geliştirdik. Örneğin İstanbul Tovver'da dünya çapında ün yapmış mimarlarla çalıştık. 12 farklı konsept aldık. Projeyi önemsiyoruz. İstanbul bir vitrin, bu vitrinde projeyi iyi sergilemezseniz çözümünü bulamazsınız. Fonksiyonel ve kullanım açısından uygun projeler yapıyoruz. özellikle yaşam alanlarına çok önem veriyoruz. 1. sınıf malzemeler kullanıyoruz. Konforlu bir yaşam cilam sunmak istiyoruz. Sürekli kendimizi yeniliyoruz. Bunun yanında lokasyona çok önem veriyoruz. Şuana kadar hiç satış sorunu yaşamadık' dedi. 


TÜRKİYE'DE GAYRİMENKUL YATIRIM FONLARI DESTEKLENMELİ' 


Türkiye'de konut sektörünün iki alanda incelenmesi gerektiğini savunan Karali, imalat ve satış konularının çok iyi olduğunu belirtti. Korali: 'Sektör olarak imalat da çok iyiyiz. Her fırsatta kendini geliştiriyor. Özellikle mimari anlamda öne çıkmak için yaşıyor. İmalat konusunda da mutlaka fark vardır ama firmalar bence birbirine yalan. Satış konusunda bir durgunluk var. C ve D segmentine de inmek gerekiyor. Eğer C ve D segmentine inilirse o zaman sektör hareketlenir. Bunlar için de kurulan gayrimenkul yatırım fonları var bunlar da çok önemsiyoruz. Türkiye'de gayrimenkul yatırım fonları desteklenmeli. Yeni enstrümanlar lazım. Ben konutta balonu görmüyorum. Konuta müthiş bir talep var. Bazı bölgelerde arz fazlalığı var ama biz o bölgelerde inşaat yapmıyoruz. Sektörün 10 yıl içindeki geleceği çok parlak' dedi. 



Taraf


Geri Dön