20 / 04 / 2024

Metaverse çılgınlığı İstanbul'a sıçradı!

Metaverse çılgınlığı İstanbul'a sıçradı!

Ovr isimli oyun tabanlı Metaverse platformunda, Türkiye’de 20 bin, İstanbul’da 11 bini aşkın parselin satışı gerçekleşti. Dünyanın 1.6 trilyon parsele bölündüğü bu sanal evrende Türkiye’nin en değerli arazileri çoktan satıldı. İstanbul’da geniş bir sanal arazi almanın tutarı ise 20 bin TL'yi buluyor



Ovr isimli oyun tabanlı Metaverse platformunda, Türkiye’de 20 bin, İstanbul’da 11 bini aşkın parselin satışı gerçekleşti. Dünyanın 1.6 trilyon parsele bölündüğü bu sanal evrende Türkiye’nin en değerli arazileri çoktan satıldı. İstanbul’da geniş bir sanal arazi almanın tutarı ise 20 bin TL'yi buluyor.

Hürriyet'ten Taylan Özer'in haberine göre; internetin geleceği şeklinde belirtilen ‘Metaverse’ evreni üzerinde kurulan hayaller de beklentiler de oldukça fazla. Şu anda sadece oyunlaştırma üzerine kurulu olan Metaverse evreninin gelecekte iş yapış şekillerinden sosyal hayata kadar pek çok alanı etkileyeceği ileri sürülüyor. Metaverse’den satın alınan arsalar ise son günlerde sık dık gündeme geliyor. Öyle ki, bir Metaverse evreni olan Ovr’de Türkiye’nin en değerli arazileri çoktan satıldı. 

Ovr evreninde Türkiye’de 20 bin, İstanbul’da 11 bini aşkın parselin satıldığı görülüyor. Satın alınan yerlerin İstiklal Caddesi, 15 Temmuz Şehitler Köprüsü, FSM Köprüsü, Ortaköy, Rumeli Hisarı, Kadıköy, Nişantaşı, Bebek gibi gerçek hayatta da ülkemizin en değerli alanlarından olduğu ön plana çıkıyor. 

Metaverse çılgınlığı İstanbul a sıçradı!

DEĞERLİ YERLER KAPILMIŞ

Mobil uygulama üzerinden çeşitli görevler gerçekleştirilen Ovr oyununda dünya tam 1.6 trilyon parsele bölünüyor. Bu parsellere harita üzerinden tespit edilerek açık arttırmayla sathip olunabiliyor. İstanbul’da ortalama bir Metaverse parselinin bedeli 200 TL'ye denk geliyor. Şu anda İstanbul Bağcılar'da bir Metaverse parseli 135 TL'yken, Ortaköy sahilinde bu rakam 500 TL'ye kadar yükseliyor. Parseller küçük olduğu için 50 parselli geniş bir arazinin tutarı 20 bin TL'lere ulaşıyor. Bu evrene talep o kadar yoğun ki, en değerli alanlar çoktan satın alınmış ve satışa sunulmadı. Örneğin, Çırağan Caddesi üzerinde parsel bulabilmek neredeyse imkansız hale geldi. Stadyum, saray, cami, köprü gibi sembol alanlarda satılık yer hiç kalmadı. 

Metaverse çılgınlığı İstanbul a sıçradı!

EN UCUZ ARSANIN BEDELİ 12 BİN DOLAR

Türkiye’den örnekler verilen Ovr evreni, Metaverse dünyasındaki en uygun fiyatlı evrenlerden. En popüler Metaverse evrenlerinde fiyatlar inanılmaz tutarları buluyor. Bu evrenlerden birisi Sandbox. Sandbox evreninde arsalar sınırlı durumda. Bilinen en eski ve popüler Metaverse alanı olan Sandbox’ta en ucuz arsanın tutarı 3 Ethereum yani 12 bin Dolar. Metaverse evreninde de tıpkı gerçek hayatta olduğu gibi deniz manzaralı, ünlü isimlerin ya da markaların yakınında olan arsaların değeri oldukça fazla. Öyle ki, Sandbox’ta 10 milyon dolara bile arsa satışı yapılıyor. Bu evrende ünlü spor giyim markası Adidas, Amerikalı rapçi Snoop Dog, oyun firması Atari gibi birçok ünlü marka da bulunuyor.

KRİPTO PARALARDA YASAL DÜZENLEMELER YAPILMADIĞI İÇİN DİKKATLİ OLUNMALI

Fakat uzmanlar internet üzerinden gerçekleştirilen her işlem gibi burada da tüketicilere dikkatli olmaları konusunda uyarılarda bulunuyor. Henüz son tüketici için yeni bir gelişme olarak ortaya çıkmaya başlayan Metaverse evrenlerindeki satın almalara ilişkin bir denetim veya garanti olmadığını vurgulayan uzmanlar, “Kripto paralarla bu evrenlerde işlem yapılıyor. Henüz kripto paraların denetimi ya da güvenliği konusunda tam olarak yasal düzenlemeler yapılmadığı için çekinceli davranmakta yarar olduğunu söyleyebiliriz” diye konuşuyor.

Metaverse çılgınlığı İstanbul a sıçradı!

SANAL ARSALAR NEDEN ALINIYOR?

Peki, Metaverse’deki arsalara neden bu kadar ilgi gösteriliyor? Bu noktada en büyük motivasyon tıpkı gerçek hayatta olduğu gibi sınırlı sayıda alanın gelecekte değer kazanabileceği düşüncesi.

Geçtiğimiz gün konuya ilişkin açıklamalar yapan TİM Danışmanlık Kurucu Ortağı Dr. Vedat Güven durumla ilgili şunları söyledi: 

“Sanal dünyadaki diğer ürünleri neden alıyorsak, sanal arsayı da tıpkı bu sebeplerle alıyoruz. Fiziki dünyadaki gayrimenkul gibi sanal dünyadaki gayrimenkulde de fiyatın artıp değer kazanabileceğini biliyor ve bu sebeplerle alım yapıyoruz. Fiziksel bir şey olmaması hiç sorun değil. Hatta fiziksel olmayan sanat eserlerini de artık alıyoruz. Şu an metaverse üzerinde de yapacağın AVM’deki mağazaları veya evini kiralayabilir, kazanım sağlayabilirsiniz. Evinizin bir odasında NFT’lerinizi sergileyebilir ve yine bunu da para ile yapabilir, kazanım sağlayabilirsiniz. Ege’de bir zeytin bahçesi alıp üretim yapmaktan aslında pek de farkı yok. Sanal arsayı da alıyoruz ve aynı zeytinlik gibi kullanabiliyoruz.”

50 MİLYAR DOLARLIK FIRSAT

HUOBİ Global Bölge Genel Müdürü Alphan Göğüş, Metaverse’deki potansiyel ile ilgili olarak şu açıklamalarda bulundu:

“Bugün artan kurumsal ilgi ise henüz herkes tarafından kabul görmemiş metaverse’ün taşıdığı potansiyeli gözler önüne seriyor. Özellikle Metaverse’de kendini gösterme yarışına giren Nike, Adidas, Gucci, Ralph Lauren, Balenciaga gibi dünyaca ünlü markaların amacı, yaratılan bu yeni dünyada, avatarların kendi ürünlerini giymesinden emin olmak istemesi. Hatta Morgan Stanley, 10 yıl içinde Metaverse’nin lüks markalar için 50 milyar doların üzerinde bir fırsat sunabileceği tahmininde bulunuyor. Sadece perakendede değil; emlak şirketleri de tıpkı gerçek hayatta olduğu gibi Metaverse’de milyon dolarlar değerinde yatırım yapıyor.”

Metaverse çılgınlığı İstanbul a sıçradı!

KRİPTO PARA BİRİMLERİ VAR

Metaverse’nin popüler evrenleri şu sıra Sandbox ve Decentraland olarak ön plana çıkıyor. Türkiye’den örnekler verdilen Ovr’nin de geleceğin önemli evrenlerinden olacağı öngörülüyor. Bu evrenlerden arsa almak için bir kripto para cüzdanına sahip olmak gerekiyor. Yani Bitcoin, Ethereum gibi para birimlerinden bir dijital bir cüzdan oluşturulması şartı bulunuyor. Daha sonra mevcut kripto para o platformun kripto birimine döüştürülüyor ve satın alma yapılıyor. Örneğin, Sandbox evreninde alınacak bir arsa için ‘SAND’ isimli tokenle alışveriş gerçekleştiriliyor. Bu çerçevede, mevcut kripto paranın (Bitcoin, Ethereum vs.) SAND’e dönüştürülmesi gerekli. 

Metaverse çılgınlığı İstanbul a sıçradı!

"HENÜZ GELİR ELDE EDİLMİYOR ANCAK..."

Türkiye’de satışı yapılan yerler arasında Boğaz Köprüleri de bulunuyor. Bu satın almanın bir kişiye ne yarar sağlayacağıyla ilgili olarak ise uzmanlar şunları söylüyor: 

“Henüz burayı satın alanın gelir elde ettiğini söyleyemeyiz. Ancak prestijli bir yer olması sebebiyle gelecekte Metaverse evrenine olan ilginin artmasıyla satın alınan köprüler başkalarına daha yüksek fiyata satılabilir. Örneğin, Adidas Metaverse evreninde bir yer satın alarak oraya bir reklam yerleştiriyor. Metaverse evreninde oyun oynayanlar da bir anda karşılarında Adidas ürünlerini ya da reklamını görebiliyor. Köprü örneğine dönecek olursak, burada köprüye ürün yerleştirme ya da reklam yapma imkanı bulunabilir. Ancak dediğim gibi henüz her şey için erken. İnternetin geleceği olarak adlandırılan Metaverse’de karşımıza daha çok farklı dünyalar çıkacak gibi duruyor.”

GİSP 'METAVERSE ve Gayrimenkul' konularını masaya yatırdı!

Metaverse’de arazi çılgınlığı büyüyor!

Metaverse'te dijital arsa 2.5 milyon dolara satıldı!


Geri Dön