19 / 04 / 2024

Metaverse'ten arsa alırken nelere dikkat edilmeli? Yatırımcılar dikkat!

Metaverse'ten arsa alırken nelere dikkat edilmeli? Yatırımcılar dikkat!

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kürşat Çağıltay son zamanlarda sık sık gündeme gelen metaverse ile ilgili önemli açıklamalar yaptı. Peki Metaverse'ten arsa alırken nelere dikkat edilmeli?



Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kürşat Çağıltay, Anadolu Ajansı muhabirine, son zamanlarda sık sık gündeme gelen "metaverse"deki risklerle ilgili önemli açıklamalar yaptı.

Anadolu Ajansı'nın aktardığında göre, söz konusu küresel metaverse pazarı için 2020 yılında 107,1 milyar dolarlık büyüklük tahmini gerçekleştirildiğini kaydeden Kürşat Çağıltay, yaptığı açıklamada geçen sene yalnızca sanal arsa satışların 500 milyon dolara geldiğini ve bu sene söz konusu bu rakamın iki katına çıkmasının beklendiğini dile getirdi.

Metaverse ten arsa alırken nelere dikkat edilmeli? Yatırımcılar dikkat!

Yaptığı açıklamada fiziksel ortamın tek olduğuna, sanal ortamınsa istenildiği kadar oluşturulabildiğine değinen Kürşat Çağıltay şunları kaydetti: "Biraz teknik bilginiz varsa siz bile evinizdeki bilgisayarınızın üzerinde ücretsiz yazılım kullanarak metaverse türü sanal bir dünya yaratabilirsiniz. Önemli olan bu sanal dünyaya olan talep. Oluşturduğunuz dünyaya insanlar geliyorsa ve birileri orada zaman geçiriyorsa o zaman talep alıyor demektir ama talep yoksa boş kalan bir ortam oluyor." 

Sanal arsa alıp kar elde etmek isteyenler kişilerde, "Bu ortamlara erken gireyim burada bir alan alayım, aldığım yerin yanında da şöyle ünlü birisinin alanı var." algısı olduğuna değinen Kürşat Çağıltay, "Ama benim tahminim bunun çok sürdürülebilir olmadığı yönünde." şeklinde konuştu.

Peki Metaverse'ten alınan arsalar değerlenecek mi? İşte detaylar...


Geri Dön