29 / 03 / 2024

Metrobüs ve şehir parkı Merter'de fiyatları yükseltti!

Metrobüs ve şehir parkı Merter'de fiyatları yükseltti!

Zeytinburnu Veliefendi semtinde yer alan Çırpıcı Parkı'nı da içine alan park alanlarının birleştirilmesi ile oluşturulması planlanan şehir parkı projesi de bölgede fiyat artışına neden oldu.




Bir dönem tekstil ve hafif sanayinin yoğunlaştığı Merter'de bu yapıların yerini ticari yapılar ve konutlar almaya başladı. Özellikle ulaşım rahatlığı ve sahile yakınlık bölgeye olan talebi yükseltirken, Zeytinburnu Veliefendi semtindeki, Çırpıcı Parkı'nı da içine alan park alanlarının birleştirilmesi ile oluşturulması planlanan şehir parkı projesi de bölgede fiyat artışına neden oldu. Merter'de birinci el konutların metrekare satış değerleri 3 bin 500 TL ile 4 bin 500 TL'ler seviyesine çıkarken, bölgedeki yeni ticari birimlerde yer alan dükkanların metrekare fiyatları ise 8 bin TL ile 10 bin TL'lere çıkması dikkat çekiyor. Özellikle E-5'e yakınlığın avantaj getirdiği Merter'de Türkiye'nin önde gelen birçok gayrimenkul firmasının projeler yaptığı görülüyor. Bunlardan Eroğlu Holding'e ait Platform projesi; Türköz İşaat - İttifak İnşaat ve Oliv Yapı ortaklığı ile Real İstanbul projesi; Beyaz İnşaat'a ait Topkapı Beyaz Residence projesi; Feryapı'ya ait Parima Residence projesi; Multi Development ortaklığıyla Garden Office projeleri hayata geçirilmiş olup, Ağaoğlu, Ofton İnşaat, Garage Group ve Çukurova Gayrimenkul'ün de bölgede yeni projelerini başlatacağı bekleniyor.
Merter bölgesinde gelişimin en çok E-5'e yakın kesimlerde yaşandığını aktaran TSKB Gayrimenkul Değerleme Kıdemli Değerleme Uzmanı Simge Sevin Aksan, markalı konut ve ticari projelerin de bu kesimlerde yer seçmesinden dolayı fiyatlarda en fazla artışın E-5'in kuzeyinde yerleşmiş mahallelerde özellikle de Abdurrahman Nafiz Gürman mahallesinde yaşandığını söyledi. Tozkoparan bölgesinin ise genellikle eski tip yapılaşmalardan oluştuğuny kaydeden Aksan, "Kuzey kesimlerde ikinci el konutların metrekare fiyatları 1.200 TL 1.500 TL aralığında; birinci el konut fiyadarı ise 2 bin 500 TL - 3 bin 500 TL seviyesinde seyretmekte" dedi. E-5'e yaklaştıkça yeni konut projelerinin göze çarptığım anlatan Aksan şu biliyi verdi: "Bu projelerde yer alan birinci el konutların metrekare satış fiyatlarının 3 bin 500 TL ile 4 bin 500 TL mertebelerine ulaşmakta. Bölgedeki ticari birimler ise Merter bölgesini Tozkoparan'a bağlayan Mehmet Akif Ersoy Caddesi üzerinde yoğunlaşırken, yeni binalarda yer alan dükkanların metrekare fiyadarı ise 8 bin TL ile 10 bin TL'yi gördü." Yeni yapılan binalara talep sürecek Bölgede yer alan konutların çoğunluğunun eski ve niteliksiz yapılaşmaya sahip olması nedeniyle yapılacak markalı yeni konut projelerinin ilgi göreceğini dile getiren Aksan, bölgenin sahil ve E5 aksına yakın konumu dolayısı ile Bahçelievler ve Bakırköy benzeri konut ve ticari yapılaşmaların olacağını, bölgesel ihtiyaçlar doğrultusunda eğitim ve sağlık tesislerinin yer almasının beklendiğini kaydetti.

ORTA VADEDE TEKSTİL BÖLGEYİ TERK EDECEK
Simge Sşvin Aksan, Merter'de Fatih Caddesi etrafında konumlanan tekstil işletmelerinin bir kısmının Eroğlu Fashion Park projesine taşınacağını, orta vadede ise tekstil sektörtine ait kolların bölgeyi terk edeceğini belirtiyor.
Sanayi kuruluşlarının da konut tarzı fonksiyona dönüşüm ile oturacak kitlenin profilini değiştireceğini belirten Aksan, bölgede dönüşümün hızlanması için yapılması gerenleri şöyle anlattı: "Konutların ağırlıklı olduğu E-5'e yakın kısımdaki genel yapılaşma küçük parseller üzerinde konumlu yüksek katlı bloklar şeklinde. Bu kesimin müteahhitleri çekmesi ve nitelikli bir projeler yapılabilmesi için parseller arasında toplulaştırma ve emsal haklarında artışlar söz konusu olmalı. Yoksa mevcut haliyle yüksek katlı yapılaşmaya sahip bir bölge için pek de mümkün görünmemekte. Ancak mahalle bazında kentsel yenileme çalışmaları yapıldığı bilinmekte."


Dünya

Geri Dön