27 / 04 / 2024

Migros'u almak için Koç Holding'te devreye girdi mi

Migros'u almak için Koç Holding'te devreye girdi mi

Yıldız Holding'in Migros'un eski sahibi Koç Grubu ile birlikte Migros'a talip olacağı yönünde bir söylenti piyasalarda dolaşıyor...



Ekonomist dergisinin Migros'ta satış haberi, piyasalarda büyük yankı buldu. Migros haberlerin asılsız olduğunu açıklasa da söylentiler durulmuyor. Son söylenti, Yıldız Holding'in Migros'un eski sahibi Koç Grubu ile birlikte Migros'a talip olacağı yönünde.

Geçen hafta Ekonomist dergisinde 'Şok'tan sonra satış sırası Migros'ta mı' başlığı ile verdiğimiz haber, perakende dünyasında ve İMKB'de büyük ses getirdi. Haberimizde Migros'la Anadolu Grubu ve Yıldız Holding'in ilgilendiğini kaydettik.
Yine geçen yıl Migros'un bünyesindeki Şok'u bünyesine katan Yıldız Holding'in Migros'a talip olsa da Anadolu Grubu'nun bir adım önde olduğunu yazdık. Yıldız Holding'in Migros'ta içki satışı yapılması nedeniyle bu konuda çekinceleri olduğunu kaydettik.

Yaşanan bu gelişmeler sonrasında geçen hafta Migros, şirket hisselerinin satışına yönelik söylentiye dayalı çıkan haberlerin asılsız olduğunu açıkladı. Yine Anadolu Grubu da Migros'la ilgilenmediğini açıkladı.

SÖYLENTİLER BİTMİYOR
Bu açıklamalara rağmen Migros'la ilgili söylentiler bitmek bilmiyor. Aldığımız son duyum, Koç Grubu'nun da Migros operasyonuna dahil olduğu yönünde. Buna göre Koç Grubu, Migros için Yıldız Holding ile birlikte hareket edecek. Hatırlanacağı üzere 2008 yılında Koç Grubu Migros'taki yüzde 51 hissesini 1 milyar 980 milyon liraya BC Partners'e satmıştı.
Yaşanan gelişmeleri yakından takip etmeye devam edeceğimizi tekrar belirtelim. Konuyla ilgili haberler sonrası İMKB'de analistler tarafından yapılan değerlendirmeler de dikkat çekici. Analistler, Türkiye'de BİM, Bizim Toptan ve Şok gibi alkollü içki satışı yapan perakende zincirlerinin sayısının artması nedeniyle, Anadolu Grubu'nun bira operasyonları nedeniyle Migros'u satın almasını daha muhtemel görüyor. Ancak, haberlere yorum yapmak için erken olduğu da anı çevrelerce ifade ediliyor.

BC PARTNERS'IN MİGROS OPERASYONU
■ Migros'un yüzde 50.8'ini Şubat 2008 yılında 1 milyar 980 milyar TL bedelle satın alan İngiliz Yatırım Fonu, BC Partners, borsadan alarak ve çağrı yaparak şirketteki payını yüzde 97.9'a çıkardı. Bu hisselerin toplam alım maliyeti de 3.7 milyar TL'ye geldi.
■ 2009 yılında Migros, 2.5 milyar TL nakit temettü dağıttı ve büyük ortak olarak BC Partners, bunun 2 milyar 440 milyon TL'sini aldı.
■ BC Partners elindeki hisselerin yüzde 17.4'ünü 775 milyon TL bedelle JP Morgan ve Merill Lynch aracılığı ile yabancı fonlara sattı. Böylece Migros'taki payı yüzde 80.51'e geriledi.
■ Geçen yıl Ağustos ayında Migros bünyesindeki Şok mağazalarını 600 milyon TL bedelle Yıldız Grubu şirketleri Gözde Finansal ve Bizim Toptan şirketlerine sattı.


TALİP YILMAZ/Ekonomist


Geri Dön