25 / 04 / 2024

Mihrabat Korusu'nda çevre katliamı yapılıyor!

Mihrabat Korusu'nda çevre katliamı yapılıyor!

Osmanlı Saray halkının gözde mekanlarından Mihrabat Ormanı'nda çevre katliamı yapıldığı  iddiaları, yeniden alevlendi



Orman Bakanlığı'na bağlı olan 200 dönümlük Mihrabat Korusu, bundan 20 yıl önce sayfiye yeri yapılarak halka açılmıştı. Kentin nadir güzellikteki ormanı, 1990 yılında özel bir şirkete turistik tesis ve sayfiye yeri yapılması için kiralandı. Şirket, Mihrabat Ormanı'nın içine bir işletme binası, kır kahvesi, büfe, yürüyüş parkurları ve oturma yerleri yaptı, ihale şartnamesine göre, buraya ilave olarak kır gazinosu, mini futbol, voleybol, basketbol ve tenis oynanabilecek spor kompleksi ile çocuk oyun alanları da yapılabilecekti. Ormanın özel şahıslara ihale edilmesinin ardından bölgede tartışmalar da başladı.

HER GEÇEN YIL GENİŞLEDİ
Karara karşı çıkan Kanlıca halkı protesto gösterileri düzenledi. Vatandaşlar Mihrabat'ta ağaç katliamı yapıldığı, ormanın giderek yok edildiği iddiasıyla defalarca Orman Bakanlığı ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne şikayet dilekçesi verdi. İBB, konunun kendi sorumluluklarında olmadığını belirtirken, Bakanlık'tan gelen cevap yazılarında, "Bölgede ağaç kesimine rastlanmadığı, sahanın atıl vaziyetteki bölümlerinin hizmete açılması için diri örtü temizliği ile çalı ve odun temizliği yapıldığı, aksine boş olan alanların ağaçlandırıldığı" ifade edildi. Ancak bu cevaplar bölge halkını tatmin etmedi. Geçen zaman içerisinde bölgede gözle görülür bir değişiklik yaşandı. İçinde kafeterya, restoran, çocuk oyun parkı, painball alanı ile davet ve organizasyonlar için kullanılan bölümlerin bulunduğu tesis, giderek genişledi.

'DAHA İYİ HİZMET İÇİN'
Son olarak koruda yeni çalışmalar başlatıldı. Tesisin mihrabatkorusu.com adresli internet sitesinde, "Değişime hazır olun" başlığıyla yeni projenin tanıtımı yapılıyor. "Proje dahilinde Mihrabat Korusu'nun çehresi, sizlerin en iyi hizmeti alabilmesi için tamamiyle değişiyor" denilen tanıtım yazısının yanı sıra projeyle ilgili fotoğraflar da sitede yer aldı. Koruya büyük bir spor kompleksi yapılacağı anlaşılırken, haber kanlıca sakinlerini öfkelendirdi. Bölge halkı, yeniden protesto eylemlerine başlayacak.

HALK DEĞİŞİM
Korusu'ndaki işletmede yeni bir çalışma başlatıldı. 'Değişime hazır olun' sloganıyla duyurulan proje kapsamında, bölgeye yeni yapılar yapılıyor. Kanlıcalılar ise, kaygılı. Bölgede yıllardır çevre katliamı yaşandığını söyleyen vatandaşlar, "Ağaçları yıllar boyunca gözümüzün önünde kestiler. Haykırdık ama sesimizi kimseye duyuramadık. Şimdi yeniden ağaç katliamı başladı. Ağaçları kesmeden nasıl tesis yapacaklar? Ormanlarımızın yok edilmesine göz yummayacağız" diyerek tepkilerini dile getirdiler. İşletmeci firma ise, çalışmalar sırasında ağaç kesilmeyeceğini, çevreye zarar verilmeyeceğini açıkladı.

Şairlere, yazarlara ilham veren güzellik
İstanbul'un en yeşil ilçelerinden Beykoz'daki Kanlıca sırtlarında yer alan Mihrabat Korusu, I. Mahmut zamanında kuruldu. Muhteşem Boğaz manzarası ve yeşil örtüsüyle padişahlardan büyük ilgi gördü. Mihrabat Korusu'na, Nevşehirli Damat İbrahim Paşa tarafından yaptırılarak III. Ahmet'e armağan edilen Mihrabat Kasrı'nın adını verdiği iddia edilir. Ne yazık ki Mihrabat Kasrı yeniçeri isyanıyla bir hafta içinde yakılıp yıkılarak yok olmuştur.

Mihrabat Korusu görkemli tarihine rağmen giderek küçülmüştür. Yahya Kemal'in gözlerden uzak saatler geçirmek için tercih ettiği Mihrabat Korusu, çeşitli yazar ve şairlere güzel manzarasıyla ilham kaynağı olmuştur.
Habertürk


Geri Dön