19 / 04 / 2024

Milli Eğitim Bakanlığı'nda 5 yıldızlı okul devri başlıyor!

Milli Eğitim Bakanlığı'nda 5 yıldızlı okul devri başlıyor!

Kamu-Özel Ortaklığı ile yapılacak “Eğitim Kampüsleri”nin detayları belli oldu. Kampüslerde alışveriş ve kültür merkezleri ile kreş gibi sosyal tesisler yer alacak. Botanik parkı, suni şelale gibi “yeşil okul” konsepti de bulunacak



Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer'in açıkladığı Kamu Özel Ortaklığı modeliyle hayata geçirilecek olan “Eğitim Kampüsleri”nin ayrıntıları ortaya çıktı. Buna göre kampüslerde modern, çağdaş ve Türk geleneğine uygun olarak tasarlanmış, odalar ve sosyal donatılarla bezenmiş, yurt ve öğrenci pansiyonları olacak. Kampüslerde alışveriş merkezi, kongre ve kültür merkezi, kreş gibi sosyal hayat alanlarının yer aldığı tesisler olacak. Ayrıca yeşil alanlar, havuzlar, şehir mobilyaları, spor alanları, piknik alanları gibi birçok etkinliğe imkân veren bölümler bulunacak. Öğrencilerin sosyalleşmesine ve okulu benimsemesine imkân sağlayan mimari detaylar ile botanik parkı, suni şelâle, gölet gibi “yeşil okul” konsepti de eğitim kampüslerinde yerini alacak.

GELECEĞE GÖRE ŞEKİLLENECEK
Kampüsler, 10-20-50 yıl sonra gereken eğitim öğretim tesislerinin ihtiyaçlara cevap vermesine yönelik olarak “genişleme ve rezerv alanları” şeklinde tasarlanacak. Fizik-kimya-biyoloji, dil laboratuarı, tenis kortları, bilardo salonu, masa tenisi, futbol, voleybol, basketbol, hentbol, minder sporları, buz ve paten pisti gibi kapalı ve açık spor tesislerinin yer alacağı kampüslerde rasat ve gözlem evi gibi eğitim öğretime destek sağlayan tesisler de yapılacak. Kendi enerjisini üreten bir sistemle kurulacak olan kampüslerde, sürdürebilir enerji verimliği için yağmur ve kullanım suyunun geri kazanımını sağlayan gri su sistemleri bulanacak. Kampüslerde yeşil çatı sistemleri, güneş enerjisinden sıcak su üretimi, ısı pompaları ile enerji üretimi gibi tasarrufa yönelik sistemler de yerini alacak. Kapalı otopark sisteminin de yapılacağı kampüslerde kurulan sistemler sayesinde minimum hava kirliliği göz önünde bulundurulacak.

Gökhan KAYA/Türkiye

 


Geri Dön