20 / 04 / 2024

Milli emlak ihalesine nasıl girilir?

Milli emlak ihalesine nasıl girilir?

Milli Emlak İhalelerine nasıl katılım gösterileceği İhalelere Yönelik Başvurular Hakkında Yönetmelik kapsamında ele alınıyor.Buna göre,milli emlak ihalesine nasıl girilir?işte milli emlak ihalesine katılma yolları..



Milli emlak ihalesine nasıl girilir?

Mülkiyeti devir borcu doğuran işlemlerin başında gelen satış, bir sözleşme sonucu meydana geliyor. Satış konusu genel olarak, 11.01.2011 tarihli ve 6098 sayılı Borçlar Kanununda düzenleniyor. Özel kanunlarda düzenleme olmayan konularda, Borçlar Kanunu hükümleri uygulanıyor.


Satılacak taşınmaz için idarece bedel takdir ediliyor. Bedel tespit komisyonunca karara bağlanıyor.Satışta; bedel tespit ve takdirinde, taşınmazın konumu ve özellikleri göz önünde bulundurularak, gerektiğinde bedel veya bedelin hesabında kullanılacak fiyatlar, ilgili kuruluş veya bilirkişilerden de araştırılarak taşınmazın imar durumu, bina ve inşaat sahası büyüklüğü, işyerlerine, meskun yerlere yakınlığı ve ulaştırma durumu, belediye hizmetlerinden yararlanıp yararlanmadığı, bitki örtüsü, toprak cinsi ve yapısı vb. itibariyle en iyi kullanım alternatiflerinin göz önünde bulundurularak emsal satışlar da dikkate alınmak suretiyle, emlak vergisine esas asgari metrekare birim değerinden az olmamak üzere  rayiç bedel esas alınarak taşınmazın kıymet takdiri yapılıyor.


Genel Hükümlere Göre Yapılan Satış İhalelerine katılacak kişilerin ;Yasal yerleşim yeri sahibi olmaları,tebligat için Türkiye'de adres göstermeleri,Gerçek kişilerce T.C. kimlik numarasını, tüzel kişilerce ise vergi kimlik numarasını bildirmeleri,İlanda belirtilen geçici teminat miktarını yatırmış olmaları,

İşin gereğine göre defterdarlık veya malmüdürlüğünce tespit edilecek diğer belgeleri vermeleri,Özel hukuk tüzel kişilerce yukarıda belirtilen şartlardan ayrı olarak, idare merkezlerinin bulunduğu yer mahkemesinden veya siciline kayıtlı bulunduğu ticaret veya sanayi odasından yahut benzeri meslekî kuruluştan, ihalenin yapıldığı yıl içinde alınmış sicil kayıt belgesi ile tüzel kişilik adına ihaleye katılacak veya teklifte bulunacak kişilerin tüzel kişiliği temsile tam yetkili olduklarını gösterir noterlikçe tasdik edilmiş imza sirkülerini veya vekâletnameyi, kamu tüzel kişilerinin ise; yukarıdaki (b), (ç) ve (d) bentlerinde belirtilen şartlardan ayrı olarak tüzel kişilik adına ihaleye katılacak veya teklifte bulunacak kişilerin tüzel kişiliği temsile yetkili olduğunu belirtir belgeyi vermeleri gerekiyor.


Milli emlak ihalesi işlemleri..

Satış ihalelerinde açık teklif, kapalı teklif usulü uygulanıyor. Özel kanunlar gereği hak sahiplerine doğrudan satış da yapılabilmektedir. Her yıl Genel Bütçe Kanunu ile tespit edilecek tutar belirleniyor.


Kesinleşen ihale kararı kendisine tebliğ eden mükellef, 15 gün içerisinde taşınmazın satış bedelini idareye yatırarak taşınmazın tapusunu kendi üzerine alabiliyor.   


Hazineye ait taşınmaz malların satış ve devir işlemleri ve bu işlemler sırasında düzenlenen belgeler vergi, resim ve harçtan müstesnadır. Satışı yapılan taşınmaz mallar, satış tarihini takip eden yıldan itibaren beş yıl süre ile emlak vergisine tabi tutulamıyor.


Yabancılara hazine taşınmazı kiralanabilir mi?



Özge ÖZDEMİR/Emlakkulisi.com


Geri Dön