18 / 04 / 2024

Emlak vergisi nasıl hesaplanır?

Emlak vergisi nasıl hesaplanır?

Gayrimenkule sahipseniz ve emlak vergisi muafiyetinden faydalanamıyorsanız, emlak vergisini ödemek ile yükümlü oluyorsunuz. Peki ödeyeceğiniz emlak vergisi nasıl hesaplanır, diye soruyorsanız yanıtı haberimizin içerisinde bulabilirsiniz...



Emlak vergisi nasıl hesaplanır?

Emlak vergisi yılın iki döneminde iki eşit taksit halinde ödenebilen, gayrimenkul sahiplerinden alınan vergi türü olarak karşımıza çıkıyor. Gayrimenkul sahipleri 2013 yılı için ne kadar vergi ödeyecek? Emlak vergisi nasıl hesaplanır, diyorsanız hemen yanıtlayalım.


Emlak vergisi hesaplama hususundan önce kimin emlak vergisi ödeyeceğine, kimin ödemeyeceğine değinelim.


Emlak vergisinden muaf tutulanlar; SSK, Bağkur ve Emekli Sandığı'ndan emekli olan ve başka geliri olmayanlar ile bunların dul ve yetimleri; Emekli olmayan, başka yerden de geliri olmayan işsizler ve ev hanımları; Engelli vatandaşlarımız; Şehitlerin dul ve yetimleri ile gaziler olarak sıralanıyor.


Emlak vergisi yükümlüleri ise; Birden fazla konuta veya birden fazla konut hissesine sahip olanlar; 200 metrekareden küçük kışlığı yanında bir de yazlık ev sahibi olanlar; Emekli aylığı dışında geliri olanlar; Kira geliri, faiz geliri gibi başka geliri olanlar şeklinde sıralanıyor.


Emlak vergisi nasıl belirlenir?

2013 yılı emlak vergisi değeri geçen yıla göre yüzde 7.8 arttırıldı. Emlak vergisi, konut ve arazilerde binde 1, arsalarda ise binde 3 oranı; büyükşehir sınırları içerisinde binde 2, arsalarda ise binde 6 oranı uygulanıp emlak vergisi değeri ve inşaat maliyetleri de dikkate alınarak hesaplanıyor.





Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön