24 / 04 / 2024

İşyeri emlak vergisi nasıl hesaplanır?

İşyeri emlak vergisi nasıl hesaplanır?

İşyeri için ödenecek emlak vergisi oranları, meskenler için ödenen vergi oranından daha yüksek oluyor. Peki, işyeri emlak vergisi nasıl hesaplanır? İşyeri emlak vergisi oranı 2014 yüzde kaçtır?



İşyeri emlak vergisi nasıl hesaplanır?

Emlak vergisi, yalnız konut ve arazilerden değil işyeri vasfına sahip taşınmazlardan da alınıyor. İşyeri için ödenecek emlak vergisi oranları, meskenler için ödenen vergi oranından daha yüksek oluyor. Peki, emlak vergisi hesabı nasıl yapılır? İşyeri emlak vergisi oranı 2014 yüzde kaçtır?


İşyeri emlak vergisi..

Emlak vergisi için ödenecek bedel, taşınmazın yer aldığı belediye sınırlarına göre farklılık gösteriyor. Büyükşehir belediyelerinde emlak vergisi, normal yörelerden yüzde 100 zamlı olarak uygulanıyor.


İki eşit taksit halinde ödenebilen emlak vergisi için 1. taksit ödemeleri Mart, Nisan ve Mayıs aylarında yapılıyor. İkinci taksitler ise Kasım ayında ödeniyor.


Ödemelerin taşınmazların bağlı olduğu belediyeye yapıldığı emlak vergisinde işyeri vergi oranları yüzde kaç, diyorsanız hemen yanıtlayalım.


Normal yörede: Binde 2

Büyükşehirde: Binde 4


İşyeri emlak vergisi nasıl hesaplanır?

İşyeri emlak vergisi hesabı yukarıdaki oranlar baz alınarak yapılıyor. Taşınmazsın rayiç bedeli üzerinden bu oranların hesaplanması ile ödenecek vergi borcu bulunuyor.


Örnek.

Normal yörede yer alan 300 bin TL değere sahip işyeri için ödenecek emlak vergisi bedeli: 600 TL iken;


Büyükşehir sınırları içerisinde yer alan 300 bin TL değere sahip işyeri için ödenecek emlak vergisi bedeli: 1200 TL'dir.



Büro olarak kullanılan konutun emlak vergisi!


Geri Dön