26 / 04 / 2024

Yazlıklarda emlak vergisi nasıl hesaplanır?

Yazlıklarda emlak vergisi nasıl hesaplanır?

Emlak vergisi oranları büyükşehirde 2 katı olarak uygulanıyor. Buna göre normal yöredeki bir evin emlak vergisi binde 1 iken; büyükşehirde bu oran binde 2 olarak uygulanıyor. Peki, yazlıklarda emlak vergisi nasıl hesaplanır?



Yazlıklarda emlak vergisi nasıl hesaplanır?

Emlak vergisi oranları büyükşehirde 2 katı olarak uygulanıyor. Buna göre normal yöredeki bir evin emlak vergisi binde 1 iken; büyükşehirde bu oran binde 2 olarak uygulanıyor.


Taşınmazın yazlık olarak kullanılması emlak vergisi hesaplamasında herhangi bir farklılık yaratmıyor. Yazlık emlak vergisi hesaplama örneği şu şekilde:


Değeri 300 bin TL olan bir yazlık için normal yörede 300 TL; büyükşehirde ise 600 TL vergi ödeniyor. Emlak vergisi borçları, taşınmaz malın bağlı olduğu belediyenin tahsilat veznelerine ödeniyor. 


Ancak taşınmaz malların bir başka şehirde olması halinde ödemeler tüm belediyelerden PTT Havalesi veya Belediyelerin Banka Hesap Numaralarına Emlak Vergisi Mükellef numarasının yazılması halinde yapılabiliyor.


Emlak vergisi iki eşit taksit halinde ödeniyor. İlk taksitler Mart, Nisan ve Mayıs aylarında ödenirken; ikinci taksitler Kasım ayında ödeniyor.


Buna göre 2015 yılı emlak vergisi ödemeleri devam ediyor. İlk taksitler en son 1 Haziran'da ödeniyor. Emlak vergisi oranları diğer taşınmazlar için şu şekilde:


İşyeri ve dükkan gibi diğer binalarda emlak vergisi oranı büyükşehirde binde 4, büyükşehir olmayan belediyede ise binde 2.


Arazilerin vergi oranı büyükşehir sınırlarında binde 2, büyükşehirde olmayan bir arazinin vergi oranı binde 1.


Büyükşehirdeki bir arsanın vergi oranı binde 6, büyükşehirde olmayan bir arsanın vergi oranı binde 3.



Haksız yere alınan emlak vergisi iade edilir mi?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön