18 / 04 / 2024

Milli Reasürans binasının 5 yıldır devam eden imar sorunu çözüldü!

Milli Reasürans binasının 5 yıldır devam eden imar sorunu çözüldü!

Büyükşehir Belediye Meclisi, Teşvikiye Maçka Caddesi üzerinde bulunan İş Bankası'nın bir kuruluşu olan Milli Reasürans ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi arasında 5 yıldır devam eden imar sorunu çözüldü.




İş Bankası'nın bir kuruluşu olan Milli Reasürans ile istanbul Büyükşehir Belediyesi arasında 5 yıldır devam eden imar sorunu çözüldü. Büyükşehir Belediye Meclisi, Teşvikiye Maçka Caddesi üzerinde bulunan Milli Reasürans'ın ödüllü Genel Müdürlük binasını planlara işleme kararı aldı Büyükşehir Belediye Meclisi haziran ayı toplantılarında, 1985 yılında Milli Reasürans A.Ş.'nin düzenlediği bir mimari yarışmayla yaptırdığı Genel Müdürlük binası ile ilgili dosyayı da görüştü. 


Maçka Caddesi ile Abdi İpekçi Caddesi'nde cephesi olduğu için imar yüksekliğinin hangi caddeye göre alınacağının zamanında planlara düzgün bir şekilde işlenmemesinin yol açtığı sorun, dosyanın 5 yıldır mahkemelerde dolaşmasına neden olmuştu. Bölgenin 'Kentsel Sit Alanı' ilan edilmesiyle büyüyen sorun, Danıştay'ın verdiği kararla çözüm yoluna girdi. 


Belediye Meclisi'ne sunulan İmar Komisyonu raporunda, söz konusu bina ile ilgili olarak şu değerlendirme yapıldı: "Milli Reasürans T.A.Ş. kompleksi, 1992 yılında 3. Ulusal Mimarlık ödüllerinde proje dalında, 1994 yılında 4. Ulusal Mimarlık ödüllerinde yapı dalında ödül almış olup. 

İstanbul 11 Nolu Kültür ve Tabiat Varlıkları Bölge Kurulu'nun 02.03.2011 gün, 4293 sayılı kararı ile, bulunduğu çevredeki mimari yapılara saygılı, plastik kaygı taşıyan, çağdaş bir senteze ulaşan nitelikli tasarımı ve döneminin gelişmiş malzeme ve ileri teknolojisi kullanılarak gerçekleştirilen uygulamasıyla, modern mimarlığın özgün bir örneği olmasından ötürü kültür varlığı olarak tescil edilmesine, 26.06.2012 gün, 555 sayılı kararı ile de tescilli taşınmazın koruma grubunun II olarak belirlenmesine karar verilmiştir." İstanbul 2 Nolu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu "nun tescil ettiği binanın, imar planlarına işlenmesine yönelik teklif. Belediye Meclisi tarafından oybirliği ile kabul edildi. 


BİNA, 1992 YILINDA TAMAMLANDI

 Milli Reasürans T.A.Ş. Genel Müdürlük binası, Şandor Hadi ve Sevinç Hadi tarafından tasarlandı. 1985 ile 1987 yılları arasında mimari ve mühendislik çalışmaları yapılan projenin temeli 1987 yılında atıldı. 1992 yılında tamamlanan Genel Müdürlük binasına Milli Reasürans, Ocak 1993 tarihinde taşındı. Şandor Hadi ve Sevinç Hadi proje ile, 1992 yılında Ulusal Mimarlık ödülleri Mimari Proje Dalı Başarı Ödülü'nü, 1994 yılında ise Ulusal Mimarlık ödülleri Yapı Dalı Başarı Ödülü'nü kazandı. 


Yurt Gazetesi




Geri Dön