26 / 04 / 2024

Milyonlarca çalışanı ilgilendiriyor: Yasak uzatıldı!

Milyonlarca çalışanı ilgilendiriyor: Yasak uzatıldı!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın vermiş olduğu kararla milyonlarca çalışanı ilgilendiren işten çıkarma yasağı diğer adıyla iş akdinin feshedilmesi yasağı 30 Haziran'a kadar uzatıldı.



Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın vermiş olduğu kararla, işten çıkarma yasağı 30 Haziran tarihine kadar uzatılarak, kısa çalışma ödeneği desteği ile eşitlenmiş oldu. 

Dünya Gazetesi'nde yer alan habere göre; Halk arasında işten çıkarma yasağı olarak adlandırılan iş akdinin işveren tarafından feshedilmesini yasaklayan, 4857 sayılı İş Kanunun geçici 10. Maddesinin birinci ve ikinci fıkrasındaki süreler 30 Haziran 2021 tarihine kadar uzatıldı.

Çalışanı işten çıkarma yasağı belirli durumlar dışında geçerli olurken bu süre içerisinde ücretsiz izne çıkma hakkı da doğuyor..

Geçen hafta Erdoğan'ın kararı ile martın sonunda bitmesi planlanan kısa çalışma ödeneği 30 Haziran'a uzatılmıştı. Kısa çalışma ödeneği ve işten çıkarma yasağı da böylelikle eşitlenmiş oldu.

 Milyonlarca çalışanı ilgilendiriyor: Yasak uzatıldı!

4857 Sayılı Kanunun Geçici 10.maddesi

Bu Kanunun kapsamında olup olmadığına bakılmaksızın her türlü iş veya hizmet sözleşmesi, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren üç ay süreyle 25 inci maddenin birinci fıkrasının (II) numaralı bendinde ve diğer kanunların ilgili hükümlerinde yer alan ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller ve benzeri sebepler, belirli süreli iş veya hizmet sözleşmelerinde sürenin sona ermesi, işyerinin herhangi bir sebeple kapanması ve faaliyetinin sona ermesi, ilgili mevzuatına göre yapılan her türlü hizmet alımları ile yapım işlerinde işin sona ermesi halleri dışında işveren tarafından feshedilemez.(1)(2)

Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren üç aylık süreyi geçmemek üzere işveren işçiyi tamamen veya kısmen ücretsiz izne ayırabilir. Bu madde kapsamında ücretsiz izne ayrılmak, işçiye haklı nedene dayanarak sözleşmeyi fesih hakkı vermez.

Çalışanlar dikkat! O yasak bitiyor!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön