29 / 03 / 2024

Milyonlarca ev sahibini ilgilendiriyor! Kirasını alamayan ev sahibi ne yapabilir? 

Milyonlarca ev sahibini ilgilendiriyor! Kirasını alamayan ev sahibi ne yapabilir? 

Takvim gazetesi yazarı Feride Hilal İmal bugünkü yazısında son zamanlarda sık sık gündeme gelen kiraları kaleme aldı. Peki kirasını alamayan ev sahibi ne yapabilir? 



Feride Hilal İmal okuyucusuna şu yanıtı verdi: 

"Borçlar Kanunu'nun 299. Maddesi'nde kira ve kiracı arasında olan ilişki detaylı şekilde anlatılır. Kişi kullanması ve faydalanması için evine kiracının oturum hakkını tanırken, kiracı da bu oturma eyleminde üzerine düşen bedeli ödemekle yükümlü olur. 

Kira sözleşmeleri hem ev sahibini hem de kiracıyı bağlayan sözleşmelerdir. Kira sözleşmesi bu anlamda her iki tarafa da borç yükleyen ve sorumluluklar tanıyan bir anlaşmadır. Kiranın ne zaman ve ne kadar ödeneceği kira sözleşmesinde yer almalı.

Milyonlarca ev sahibini ilgilendiriyor! Kirasını alamayan ev sahibi ne yapabilir? 

Kiracının ay sonunda ya da kira süresinin bitiminde kira ücretini ödemesi gerekir. Yargıtay 6. Hukuk Dairesi'nin kararına göre, aylık kira parasının peşin ödeneceği öngörülmemişse kira bedeli, kiralanan süre işledikten sonra ödenecektir yani muaccel hale gelecek.

Kiraya verilmiş bir taşınmazı tahliye edebilmek için kiralayan şu şekilde yol izleyebilir: Kiracıya karşı aykırılık nedeniyle sulh hukuk mahkemesinde bir tahliye davası açabilir. Dava sonunda ilamı icraya koyarak taşınmazın tahliyesini isteyebilir. Kira bedelinin ödenmemesi veya kira süresinin bitmesi halinde kiralayan doğrudan icra dairesi aracılığıyla taşınmasın tahliyesini talep edebilir ki bu ilk yoldan daha kolay ve uygulamada en çok tercih edilen yoldur. Kira bedelinin ödenmemesi sebebiyle tahliye talepli ilamsız takip yapılmalıdır."

Ev sahibi ve kiracı hakları 30 maddede tüm detaylarıyla!

Mayıs 2022 kira artış oranı belli oldu mu? Mayıs ayı kira artışı ne kadar olacak?

Kiracılar dikkat! Zamlı kiralarda son dakika! Sizin de başınıza gelebilir...


Geri Dön