25 / 04 / 2024

Kira bedeli ödenmezse ev sahibi ne yapabilir?

Kira bedeli ödenmezse ev sahibi ne yapabilir?

Kiracılar, ev kirasını ödeme konusunda ev sahibini zarara uğratabiliyor. Kimi kiracılar kira bedelini geç öderken, kimi kiracılar da ödemelerini hiç yapmayabiliyor. Peki, kira bedeli ödenmezse ev sahibi ne yapabilir?



Kira bedeli ödenmezse ev sahibi ne yapabilir?

Gayrimenkulün kullanılmasının, belli bir bedel karşılığında, başka bir kişiye bırakılmasını düzenleyen, karşılıklı ve birbirine uygun irade beyanı kira sözleşmesi olarak ifade ediliyor. 


Kira sözleşmesinin yazılı şekilde yapılması, sözleşmenin ispati, başlangıcının ve süresinin belirlenmesi gibi hususların tespiti için önem teşkil ediyor. 


Ev sahibi ve kiracı, bu sözleşme sonrasında birbirlerine karşı sorumlu sayılıyor. Kiracı, aksine sözleşme ve yerel âdet olmadıkça, kira bedelini ve gerekiyorsa yan giderleri, her ayın sonunda ve en geç kira süresinin bitiminde ödemekle yükümlü oluyor. 


Kiracılar, ev kirasını ödeme konusunda mal sahibini zarara uğratabiliyor. Kimi kiracılar kira bedelini geç öderken, kimi kiracılar da ödemelerini hiç yapmayabiliyor. Peki, kira bedeli ödenmezse ev sahibi ne yapabilir?


Kira bedeli ödenmezse kiralayan ne yapabilir?

Kiracı, kira bedelini süresinde ödemediği takdirde konut sahibi noterden 30 günlük ihtarname veya icradan 30 günlük ödeme emri gönderme hakkına sahip oluyor. 


30 gün sonunda halen ödeme yoksa İcra Tetkik Mercii’ ne başvurarak tahliye talep edebiliyor. Eğer (ihtardan sonra) kira yatar, fakat bir yıl içinde bu durum 2 kez gerçekleşirse, kontratın bitiminde Sulh Hukuk Mahkemesi’nde “2 haklı ihtar” sebebiyle tahliye davası açılabiliyor. 


Ev sahibi kira sözleşmesini nasıl feshedebilir?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com



Geri Dön