10 / 05 / 2024

Milyonluk turistik tesisleri kimler yönetiyor?

Milyonluk turistik tesisleri kimler yönetiyor?

Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (POYD) Başkanı Volkan Şimşek, turizm yatırımcılarının milyon dolarlık tesisler yaptığını, ancak tesisleri yönetecek kişileri seçme konusunda akılcı davranmadıklarını söyledi



POYD Başkanı Şimşek, Türkiye'de çok kaliteli turistik tesisler bulunduğunu ama bu tesislerin yöneticilerinin ciddiyetle seçilmediğini öne sürdü. Şimşek, "Turizm yatırımcısı milyon dolarlık tesisler yapıyor ama tesisi yönetecek kişiyi seçme konusunda akılcı davranmıyorlar. Patronlar profesyonel yönetici yerine genellikle işi bilmeyen akrabalarını otel yönetimine getiriyorlar" dedi. Bu durumun uzun vadede riskler ortaya koyduğuna değinen ve "Oteller profesyonel yöneticiler yerine ehil olmayan kişilere teslim ediliyor" diye konuştu. Şimşek, turizm sektörünün çok riskli bir sektör olduğuna dikkati çekerek, şunları söyledi: "Turizm sektörü çok ciddi riskler taşıyor, profesyonel olmayan kişilere tesisler teslim edilmemeli. Profesyonel olmayan yönetici, tesisleri istenildiği gibi yönetemez ve kontrol edemez. Geçen yıl yaşanan kaçak içki ve domuz eti olayı unutulmamalı. Bu gibi olaylar tekrarlanırsa turizm sektörü büyük zarar görür. Bu nedenle dikkatli olunmalı."

OTEL YÖNETİCİLİĞİNE STANDART GETİRİLMELİ
Milyonlarca dolara mal olan turistik tesislerin başına getirilecek yöneticilere bir standart getirilmesi gerektiğini kaydeden Şimşek, şöyle devam etti: "Şu anda her isteyen otel müdürlüğü yapabiliyor. Otel genel müdürlüğünün herhangi bir standardı yok. Bu nedenle, Kültür ve Turizm Bakanlığı otel yöneticiliğine el atmalı, otel yöneticiliğine bir standart getirmelidir. Hala ülkemizde otelciler yasası çıkarılamadı. Bir geminin kaptanı olmadığında limandan çıkışına nasıl izin verilmiyorsa, bir otelin de profesyonel genel müdürü olmadığında işletmeye açılmasına izin verilmemeli. Tesisleri kimler yönetiyor sorgulanmalı. Genel müdür aldığı paranın da hakkını verebilmeli.

Otel işletmecileri, tasarruf etmek için otel genel müdürlerini işten çıkarıyor ve oteli genel müdürsüz yönetmeye  çalışıyorlar. Genel müdür yerine otelin başına işletme müdürü koyuyorlar. Otel genel müdürü olmadığında belki ilk zamanlar her şey yolunda gidebiliyor ama bir süre geçtikten sonra sıkıntılar başlıyor." Beş yıldızlı otellerin genel müdürlerinin 3 ile 15 bin dolar arasında maaş aldıklarına da işaret eden Şimşek, görünürde maaş çok gibi görünse de, otel genel müdürünün aldığı risk dikkate alındığında bunun yüksek olmadığını söyledi.
AA


Geri Dön