26 / 04 / 2024

Mimarlar Odası'nın Lara Kent Parkı için açtığı dava sonuçlandı!

Mimarlar Odası'nın Lara Kent Parkı için açtığı dava sonuçlandı!

Antalya’da 2006 yılında Lara plajlarının da bulunduğu Lara Kent Parkı’nı özel bir firmaya tahsisinin iptali için Mimarlar Odası’nın yürüttüğü hukuki mücadelede 9 yıl sonra nihai red kararı verildi



Antalya’nın eşsiz kumsallarına sahip 3 bin 500 dönümlük Lara Kent Parkı’nın tahsis iptaline ilişkin Mimarlar Odası Antalya Şubesi tarafından açılan iptal davası, 9 yıl sonra sonuçlandı. Mimarlar Odası Antalya Şube Başkanı Osman Aydın ve yönetim kurulu üyeleri, 9 yıl süren hukuki mücadele ve eylemlerle dün gelinen noktada alınan bu kararı, odada yapılan basın toplantısında açıkladı. Osman Aydın, 3 bin 500 dönümlük Lara Kent Parkı olarak planlanan alanın kumul ekosistemi, flora, fauna, endemik türleri, alana özgü bozuk formlu kızılçamları ve çeşitli kuş türleriyle çok özel bir doğa parçası olması nedeniyle 1992’de Antalya Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nca doğal Sit alanı ilan edildiğini hatırlattı.


Alanın, Orman Bakanlığı’nın Büyükşehir Belediyesi’ne tahsisiyle 2003’e kadar kent parkı olarak kullanıldığını belirten Aydın, 2004’te planlama yetkisinin Kültür ve Turizm Bakanlığı’na geçtiğini kaydetti. Aydın, yapı yoğunluğunun önünü açan ve yatırımcının her şeyi yapabileceği düzenlemelerin ardından da 11 Nisan 2006’da yapılan ihaleyle özel bir firmaya tahsis edildiğini hatırlattı.


Bakanlığın 17 Ağustos 2006’da alanı 49 yıllığına bir şirkete yeniden ihale ettiğini belirten Aydın, Danıştay’ın firmaya verilen ön izni iptal ettiğini ama kanun değişikliğiyle 2008’de yeniden şirkete ön izin verildiğini kaydetti.


Yeniden tahsis şartnamesi, tahsis ihalesi ve öz iznin iptali için dava açtıklarını, üç ayrı davada da mahkemelerin iptal kararı verdiğini belirten Aydın, Bakanlığın temyiz ve karar düzeltme taleplerinin de reddedildiğini, iptal kararlarının kesinleştiğini söyledi. Son olarak da öz iznin kaldığı yerden devamına izin veren kanun değişikliği kararının iptal edildiğini kaydeden Aydın, “Davaya ilişkin karar düzeltme başvurusunun ret kararı da tarafımıza ulaşmıştır. Süreç kentlilerin lehine hiçbir tereddüde gerek kalmaksızın sonlanmıştır” dedi.




Vatan 


Geri Dön