28 / 03 / 2024

Miras hukuku boşanma!

Miras hukuku boşanma!

Miras hukuku boşanma döneminde ölen eşin mirasçıları yada mirasçılarından biri davayı devam ettirmek isteyebilir.Böyle bir durumda boşanmada hayatta kalan eşin kusurlu olup olmadığı araştırılıyor...




Miras hukuku boşanma!


Eşler evli kaldıkları müddetçe miras hakları devam ediyor. Miras hakları ancak çiftlerin boşanmaları ile sona eriyor.

Eğer eşlerden biri boşanmadan hemen sonra vefat ettiyse hiçbir şekilde ayrıldığı eşi mirasından faydalanamıyor.Boşanmış eşler, kesinlikle birbirlerinin yasal mirasçıları  olamıyorlar.


Türk Medeni kanununun 4721/181 maddesine göre, boşanma aşamasında eşlerden biri öldüyse, boşanma düşüyor ve evlilik birliği ölümden dolayı sona ermiş sayılıyor. Miras hukuku boşanma işlemi tam olarak bütün aşamalardan geçip, karara bağlandığı andan itibaren miras hakkından faydalanılamıyor.


Miras hukuku boşanma döneminde ölen eşin mirasçıları yada mirasçılarından biri davayı devam ettirmek isteyebilir.

Böyle bir durumda boşanmada hayatta kalan eşin kusurlu olup olmadığı araştırılıyor. Eğer eş, ölen eşden daha kusurlu bulunduysa o zaman mirastan faydalanamıyor. Eğer hayatta kalan eş hakim tarafından kusurlu bulunmazsa mirastan faydalanıyor.


Yalnız bu, mirasçılar tarafından boşanma davasının devam etmesinin istenildiği durumlarda oluyor. Aksi halde dava devam ettirilmediği sürece evlilik birliği ölümden dolayı sona ererek, mirasta hak iddia edilebiliyor.



Miras hukuku çocuğu olmayanlar!
Miras hukuku feragat!
Miras sebebiyle istihkak davası!
Miras hukuku mal paylaşımı oranları!
Miras hukuku saklı pay!
Miras mal paylaşımı!
Medeni kanun miras hükümleri!



Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com


Geri Dön