26 / 04 / 2024

Geriye dönük gayrimenkul değerleme boşanma ve vergiyle arttı!

Geriye dönük gayrimenkul değerleme boşanma ve vergiyle arttı!

Geriye dönük gayrimenkul değerleme son dönemlerde artış gösterdi. Yurtiçinde ve yurtdışında daha çok boşanma sürecindeki genç çiftlerin tercih ettiği sistem, ayrıca yine yurtdışında vergi takibi için mahkemelerce yaptırılıyor



Yaşanan global kriz nedeniyle devletlerin vergi sistemlerini daha sıkı hale getirdiklerini belirten İstanbul Gayrimenkul Değerleme Yönetici Ortağı Celal Erdoğdu, “Devletler artık kişilerin sahip oldukları gayrimenkullerin değerlerinin raporlarla sunulmasını ve geriye dönük vergilerinin ödenmesini istiyorlar. Vergi noktasında çok katı bir tutum içindeler. Bize en çok İngiltere, Kanada ve ABD mahkemelerinden talep geliyor” şeklinde konuşuyor.


Geriye dönük gayrimenkul değerleme son dönemlerde artış gösterdi. Yurtiçinde ve yurtdışında daha çok boşanma sürecindeki genç çiftlerin tercih ettiği sistem, ayrıca yine yurtdışında vergi takibi için mahkemelerce yaptırılıyor. 


İstanbul Gayrimenkul Değerleme Yönetici Ortağı (İGD) Celal Erdoğdu, geriye dönük gayrimenkul değerlemenin tercih edildiği durumları “Ayrılığın eşiğine gelen ortakların geriye dönük hesap yapmasında, yurtdışında yaşayan bireylerin vergi işlemlerinde, yurt dışında yasayan ailelerin boşanmaları sırasında gelir artışının ölçülmesinde ve yurtiçindeki ailelerin aile birleşiminden sonra gelir artışının belirlenmesinde” şeklinde sıralıyor. 


“Geriye dönük değerleme yaptırıp boşanma sürecini kayıpsız atlatıyorlar”

Özellikle genç çiftlerin boşanma sürecinde işlerini şansa bırakmadığını, geriye dönük değerleme yöntemi ile mahkemelere her şeyi raporladıklarını ifade eden İstanbul Gayrimenkul Değerleme Yönetici Ortağı (İGD) Celal Erdoğdu, bu konuyla ilgili olarak kendilerine gelen taleplerin son dönemlerde yükselişe geçtiğini söylüyor. Türkiye’de geriye dönük değerlemenin en çok boşanma işlemleri sırasında tercih edildiğini, boşanma aşamasında olan çiftlerin, gerek mahkeme öncesi anlaşma sürecinde gerekse de mahkeme sürecinde, tarafsızlığı ortaya koyan geriye dönük değerleme raporları hazırlattıklarını anlatan Celal Erdoğdu, bu sayede her iki taraf için de sürecin sorunsuz ve kayıpsız olarak atlatıldığını belirtiyor. 


Yabancı devletler vergi takibinde…

Celal Erdoğdu, yurtdışından da ‘geriye dönük değerleme raporları’ konusunda ilgi gördüklerini anlatırken “Yurtdışında boşanmalar için hazırladığımız raporların yanında vergi konulu mahkemeler için de çalışıyoruz. Yabancı devletler vergi takibi için kapımızı çalıyor. Kendi ülkelerinde yaşayan kişilerin Türkiye’deki gayrimenkullerinin değerlerinin raporlarla sunulması ve geriye dönük vergilerinin ödenmesi noktasında bize başvuruyorlar. Bu doğrultuda hazırladığımız raporları mahkemelerine bilirkişi raporu olarak sunuyoruz” diyor. 


Ekonomik krizle birlikte vergi denetimleri sıkılaştı

Erdoğdu sözlerini şöyle sürdürüyor: “Yaşanan ekonomik kriz devletlerin vergi sistemlerini daha sıkı hale getirmesine neden oldu. Devletler artık kişilerin sahip oldukları gayrimenkullerin değerlerinin raporlarla sunulması ve geriye dönük vergilerinin ödenmesi noktasında daha katı bir tutum içindeler. Sahip olunan tüm mülklerin vergisini tahsil etmek için hiçbir detayı gözden kaçırmıyorlar” 


İngiltere, Kanada, ABD mahkemelerine rapor hazırlıyor

İstanbul Gayrimenkul Değerleme’nin daha çok İngiltere, Kanada ve ABD mahkemeleri tarafından gelen talepler için geriye dönük değerleme raporları hazırladığını vurgulayan Celal Erdoğdu, “Geriye dönük değerleme raporları ve güncel tarihli raporlar İngiliz mahkemeleri tarafından kullanılırken gelir kazanımından oluşacak vergilendirme için hazırladığımız raporlar ise Kanada ve ABD’nin vergi dairelerine sunuluyor. Örneğin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde görülmekte olan davalarda İGD’nin İngilizce ve Fransızca olarak hazırladığı raporlar kullanılıyor” şeklinde konuşuyor.



Geri Dön