19 / 04 / 2024

Miras kalan evin kullanımı nasıl olur?

Miras kalan evin kullanımı nasıl olur?

Posta yazarı Tamer Heper, bir okuyucusunun 'Dedemin üzerine bir ev var. Dedem öldükten sonra annem mirasçı oluyor. 7 sene önce annem de vefat etti. Teyzem dedemin üzerine olan evde 8 senedir kira vermeden oturuyor. Bizim bunda hakkımız nedir, hakkımızı alabilir miyiz?' sorusunu yanıtladı.



Posta yazarı Tamer Heper, bir okuyucusunun 'Dedemin üzerine bir ev var. Dedem öldükten sonra annem mirasçı oluyor. 7 sene önce annem de vefat etti. Teyzem dedemin üzerine olan evde 8 senedir kira vermeden oturuyor. Bizim bunda hakkımız nedir, hakkımızı alabilirmiyiz?' sorusuna cevap verdi. İşte Tamer Heper'in yazısı...

Miras kalan evin kullanımı nasıl olur?

Dedemin üzerine bir ev var. Dedem öldükten sonra annem mirasçı oluyor. 7 sene önce annem de vefat etti. Teyzem dedemin üzerine olan evde 8 senedir kira vermeden oturuyor. Bizim bunda hakkımız nedir, hakkımızı alabilirmiyiz? ● R. Ö.

★ ★ ★

Okuyucumun soru cümlesini aynen aldım. Bu cümleden iki anlam çıkabilir. Birincisi, dede ölmüş, anne de yedi sene önce ölmüş; ikincisi, dede hayatta anne yedi sene önce ölmüş. Buna işaret etmemin nedeni iki durumda ayrı yanıt vermem gerekeceğidir.

Birinci durum; yani dede ölmüş, anne de ölmüş teyze dedeye ait evde oturuyor. Bu halde dedenin mirasçısı evlatları yani okuyucumun annesi ve teyzesi. Anne yedi sene önce ölmüş. Bu durumda da annenin mirasçısı okuyucum.

Bu hali ile dedeye ait mallar önce anne ve teyzeye miras kalmış. Annenin ölümü ile de anneye kalan mallar veya hisseler okuyucuma geçmiş. Yani bugün okuyucum bu yerde hisse sahibi. O halde devamlı oturan teyzeden hissesine tekabül eden bölüm için kullanma bedeli yani ecri misil talep edebilecek.

★ ★ ★

İkinci durum; anne yedi sene önce ölmüş ama dede halen hayatta. Bu durumda dede kendine ait malları kullanmakta ve tasarruf etmekte serbest.

Teyzenin yeni çocuğunun bu yerde oturmasına izin veriyor ise buna karşı yapılacak bir şey yok. Dede istediği kadar oturtur, istemezse ne yapacağına kendisi karar verir. Okuyucumun bugün için müdahale hakkı ve imkanı yok. Ne zamana kadar? Bir gün dede vefat edene kadar. Müdahale imkanı dedenin vefatı ile mümkün olabilecek.


Geri Dön