19 / 04 / 2024

Miras kalan evin vergi mükellefi kim olur?

Miras kalan evin vergi mükellefi kim olur?

Posta Gazetesi köşe yazarı olan Tamer Heper bugünkü yazısında okuyucusunun sorduğu emlak vergisi hususlu soruyu yanıtladı.



Eşimi kaybettim. İki çocuğum var. Eşime ait ev müteahhide verilmişti. İnşaat devam ediyor. İnşaat bittiğinde vergisini biz çocuklarımla birlikte mi vereceğiz? Vergi ödememiz nasıl olur? ● H.Y. 


Okuyucum tek vergiden söz ediyor ama karşılarında iki vergi var.


Birincisi, miras nedeni ile Veraset ve İntikal Vergisi. Bunun için bir beyanname hazırlayacaklar, bütün mirasçılar bunu imzalayacak ve veraset vergi dairesine verecekler. Miras kalan malların tümü beyannamede yer alır. Bunların bir miktar vergi muafiyeti var. Bu rakam her yıl değişir. Değerleri üzerinden mirasçıların muafiyet rakamları hesaplanır, kalan vergiye tabidir ve bu vergi mirasçılar tarafından üç yılda ve altı taksitte ödenir. Şayet miras olarak kalan malvarlığının değeri muafiyet sınırları içinde kalırsa vergi de çıkmaz.


İkincisi, Emlak Vergisi’dir. Miras kalan gayrimenkullerin her yıl ödenen Emlak Vergisi vardır. Dört yılda bir belirlenir. Bu vergi gayrimenkulün malikleri tarafından ödenir, miras kalan mallarda gayrimenkule mirasçılar malik olduğundan mirasçılar öder. Bu iki tür vergiyi ödeyeceksiniz. Veraset Vergisi çıkmayabilir ama Emlak Vergisi mutlaka vardır. 2018 Emlak Vergisi birimlerini düşündüğümde umarım söz konusu gayrimenkul Beşiktaş ilçesinde değildir. Yoksa o Emlak Vergisi’ni biraz zor ödersiniz.


Posta 


Geri Dön