19 / 04 / 2024

Miras kalan konut satılabilir mi?

Miras kalan konut satılabilir mi?

Bir kişinin vefat etmesi sonucunda geride kalan malvarlığı ve hakları üzerine hakkı ölüm anı itibariyle doğuyor. Peki, miras kalan ev nasıl satılır? Miras kalan konut ya da mal nasıl paylaştırılır ve ödenmesi gereken vergiler nelerdir?



Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşlığı bulunan kişilere ait mallar ile Türkiye’de yer alan malların veraset yoluyla ya da ivazsız olarak herhangi bir şekilde bir kişiden diğer kişiye intikal ediyor. Peki, miras kalan ev nasıl satılır? Miras kalan konut ya da mal nasıl paylaştırılır ve ödenmesi gereken vergiler nelerdir?

Miras kalan evin satışı

Medeni Kanuna göre mirasçılardan her biri, sözleşme veya kanun gereği tarafından ortaklığı sürdürmekle yükümlü olmadıkça, her zaman mirasın paylaşılmasını isteyebiliyor. Mirasçılar ortak karar alıp miras kalan konutun satışını yapabiliyor.

Miras kalan eğer konut isesatışı, tüm hissedarlar tapuya gidip imza vermesi ya da tüm hissedarların hisse satış yetkisi verdiği bir kişinin tapuda satış işlemini yapabiliyor. Hissedarların 65 yaş üzerinde olması halinde bu kişi ya da kişilerin öncelikle akli dengesinin yerinde olduğunu gösteren belge alması gerekiyor.

Miras kalan ev için vergi ödenir mi?

Türkiye’de yer alan malların veraset yoluyla ya da ivazsız olarak herhangi bir şekilde bir kişiden diğer kişiye intikal etmesi sonucu veraset ve intikal vergisinin ödenmesi gerekir. Veraset ve intikal vergisi 1. taksit ödemeleri başladı. Ödemeler Mayıs ayına kadar yapılabilecek.

Veraset ve intikal vergisi ödemeleri başladı!

Nuran IŞIK/Emlakkulisi.com


Geri Dön