24 / 04 / 2024

Miras kalan ev satılabilir mi?

Miras kalan ev satılabilir mi?

Bir kişinin vefat etmesi durumunda geride kalan malvarlığı ve hakları üzerine hakkı ölüm anı itibariyle doğuyor. Peki miras kalan ev satılabilir mi? İşte tüm merak edilenler...



Bir kişinin vefat etmesi durumunda tüm mal varlığı mirasçılarının arasında pay ediliyor. Peki miras kalan ev nasıl satılır? Miras kalan konut ya da mal nasıl paylaştırılır ve ödenmesi gereken vergiler nelerdir?

Miras kalan konut satılabilir

Medeni Kanunu'na göre mirasçılardan her biri, sözleşme veya kanun gereği tarafından ortaklığı devam ettiği sürece mirasın paylaşılmasını isteyebiliyor. Mirasçılar ortak karar alıp miras kalan konutun satışını gerçekleştirebiliyor.

Tapuda satış işlemi 

Miras kalan eğer konut ise satışı, tüm hissedarlar tapuya gidip imza vermesi ya da tüm hissedarların hisse satış yetkisi verdiği bir kişinin tapuda satış işlemi yapması yeterli oluyor.

Mirasa da vergi var

Türkiye'de bulunan malların veraset yoluyla ya da ivazsız olarak bir kişiden diğer kişiye intikal etmesin durumunda miras vergisi ödeniyor. 1 Kasım tarihinde başlayacak veraset ve intikal vergisi 2. taksit ödemeleri 30 Kasım tarihine kadar devam edecek.

İstisna tutarları

- Evlatlıklar dâhil, füruğ ve eşten her birine isabet eden miras hisselerinde 250.125 TL (füruğ bulunmaması halinde eşe isabet eden miras hissesinde 500.557 TL),

- İvazsız suretle meydana gelen intikallerde 5.760 TL,

- Para ve mal üzerine düzenlenen yarışma ve çekilişler ile 14/3/2007 tarihli ve 5602 sayılı Şans Oyunları Hasılatından Alınan Vergi, Fon ve Payların Düzenlenmesi Hakkında Kanunda tanımlanan şans oyunlarında kazanılan ikramiyelerde 5.760 TL.

Mirasçılar dikkat! Vergi dönemi yaklaştı!

Miras kalan evin kullanımı nasıl olur?


Geri Dön