24 / 04 / 2024

Miras kalan mülkler için beyanname hangi şartlarda verilir?

Miras kalan mülkler için beyanname hangi şartlarda verilir?

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper'e gelen soruda, dedesinin 2004’te vefatıyla mirasçıları olan babası ve diğerleri veraset beyannamesi verdiklerini, vergiyi ödediklerini ancak tapuda intikal yapmadıklarını söyledi. Babasının vefat ettiğini aktaran okuyucu, beyanname verip vermeyeceğini sordu.



Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper'e gelen soruda, dedesinin 2004’te vefatıyla mirasçıları olan babası ve diğerleri veraset beyannamesi verdiklerini, vergiyi ödediklerini ancak tapuda adlarına intikali yapmadıklarını belirtti. Dedsinin intikal yapılmayan mirasında da 3 hissesi bulunduğunu aktaran okuyucu, dedesinden babasına intikal eden bu 3 hisse için beyanname verip vermeyeceğini ve ayrı bir beyanname mi vereceğini sordu. İşte Tamer Heper'in yanıtı...

Miras kalan mülkler için beyanname hangi şartlarda verilir?

***

Okuyucunun anlattıklarından anlaşılan sonuç şu şekilde: Dededen intikal eden tereke malları için beyanname verilmiş. Hatta Veraset ve İntikal Vergilerinin de ödemesi yapılmış. Yani işin mali cephesindeki işlemler bitirilmiş.Fakat tapuya başvuru yapılıp mirasçılar isimlerine tescil gerçekleştirilmemiş.

Bu durumda ikinci kez beyanname ve vergi verilmesi gerekmez. Bu durumda okuyucunun gerçekleştireceği işlem, babasıyla ilgili. Babasına ait malvarlığını beyannamesinde ifade edip, bunun için çıkan verginin ödemesini yapmak. Bunun bir de istisnası bulunuyor; evlat için 334 bin 534 Türk Lirası istisna kapsamına dahil. Bunun üzerinde ise kademeli vergi belirlenir.

Miras kalan mülkler için beyanname hangi şartlarda verilir?

***

Yalnız okuyucu konuya ilişkin detaylı bilgi edinmeli ve buna göre beyanname doldurmalı. Geçmişte ödenmemiş vergiler bulunuyorsa bunlar için ayrı işlemlerin yapılması gerekir.

Fakat anlattığı kadarıyla beyannameler tamamlanmış, vergiler de ödenmişse bunlar için yeniden beyanname verilmeyecek yalnızca tapuda tescil işlemleri yapılacak. Kendisi de yukarıda açıkladığım üzere beyannamesini düzenleyip çıkan vergi olur ise üç yılda altı taksitte ödenebilir. Babadan dolayı başka mirasçılar bulunuyorsa beyannameyi hep beraber hazırlayıp imzalamaları, yapılacak işin doğru olanı.

Binalarda aylık borç listesi asılması suç mu?


Geri Dön