18 / 04 / 2024

Binalarda aylık borç listesi asılması suç mu?

Binalarda aylık borç listesi asılması suç mu?

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper'e gelen soruda, bir binada yönetici olduğunu belirten okuyucu aylık borç çizelgesini her ay ilan tahtasına asarken şimdi korkusundan asamadığını söyledi. Okuyucu, aylık çizelgenin ilan tahtasına asılmasının suç olup olmadığını sordu.



Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper'e gelen soruda, bir binada yönetici olduğunu belirten okuyucu aylık borç çizelgesini her ay ilan tahtasına asarken şimdi korkusundan asamadığını söyledi. Bunun suç olduğu iddiasının olduğunu dile getiren okuyucu, bu yöneticiliği nasıl yapacağını ve aylık çizelgenin ilan tahtasına asılmasının suç olup olmadığını sordu. İşte Tamer Heper'in yanıtı...

*****

Binalarda aylık borç listesi asılması suç mu?

Okuyucu bu soruyu yöneltmekte ve endişelenmekte oldukça kadar haklı. Zira ‘kişisel verileri, hukuka aykırı şekilde ele geçirmek veya yaymak’ fiili Türk Ceza Kanunu’nun 136/1 maddesine göre suç teşkil ediyor. Üstelik de nelerin kişisel veri olduğuna ilişkin yasal bir açıklama var ki bunun içinde her şey var. Arkadaşının telefon numarasını başka birine vermek bile suç teşkil ediyor. Bu durumda ilan tahtasında kat maliklerinin borçlarının olması da suç teşkil eder mi?

Savcılığa yansıyan şikayetlerde de dikkat çeken bir unsur bulunuyor. Aidatlarını ödemeden yönetime borçlananların listesinin asılması şikayet konularından. Yani vatandaşın borcu olduğunun ilanı ve alenileştirilmesi. Ancak bu durum suç olmamalı, çünkü apartmanda kimin ne aidat ödeyeceğinin bildirimi yapılır bu aylık aidat listesinde. Herhangi bir kimsenin borçu ilan edilmesi anlamına gelmez. Eğer bu liste ilan edilmezse ve evler arasında bir isabetsizlik bulunuyorsa nasıl tespit edilebilir?

*****

Binalarda aylık borç listesi asılması suç mu?

Herkes kendininkini komşuları ile karşılaştıracak ki bir hata bulunuyorsa başvuru yapsın ve düzeltilebilsin. Dolayısıyla zaten aidatlar işletme projesi ile belirlenecek. Fakat yakıt gibi müşterek, su gibi her ay değişen giderler taraflara bildirilmiş olur. Bunun kişisel verilerin açıklanması anlamı taşıması durumunda, bir arkadaşınıza ismiyle seslendiğinizde de suç işlemiş olduğunuz düşünülebilir. 

Zira kişisel veri olan adını ilan edersiniz. Suç sayılacak fiil, binaya borcu olanların, aidatlarını ödemeyenlerin borç listesinin asılması olabilir. Bu aylık aidat listesinden farklıdır. Aksi durumda suç tarifi bu kadar genişlerse, bütün toplum bir gün gelir cezaevinde kat malikleri kurulunu toplar ki böyle bir yaşam elbette mümkün değil. 

Sitelerde yönetim planı nasıl alınır?


Geri Dön