29 / 03 / 2024

Miras kalan tarla nasıl paylaşılır?

Miras kalan tarla nasıl paylaşılır?

Posta yazarı Tamer Heper, bir okuyucusunun 'Annemin vefatından iki sene sonra eşi vefat etti. Biz ikisi ilk,ikisi ikinci eşten olmak üzere dört kardeşiz. Annemin babasından miras olarak kalan tarlaları var. Dört kardeş bu malları nasıl bölüşeceğiz?' sorusunu yanıtladı



Posta yazarı Tamer Heper, bir okuyucusunun 'Annemin vefatından iki sene sonra eşi vefat etti. Biz ikisi ilk,ikis iikinci eşten olmak üzere dört kardeşiz. Annemin babasından miras olarak kalan tarlaları var. Dört kardeş bu malları nasıl bölüşeceğiz?' sorusuna cevap verdi. İşte Tamer Heper'in yazısı...

Miras kalan tarla nasıl paylaşılır?

Annemin vefatından iki sene sonra eşi vefat etti. Biz ikisi ilk,ikis iikinci eşten olmak üzere dört kardeşiz. Annemin babasından miras olarak kalan tarlaları var. Dört kardeş bu malları nasıl bölüşeceğiz? ● K.B.

★ ★ ★ ★ ★

Okuyucumun sorusuna tarih sırası ile yanıt vereyim. Önce anne vefat etmiş. Annenin malvarlığı var. Bu malvarlığının annesinden veya babasından kalmış olması veya kendi imkanları ile sağlamış olması, durumu değiştirmiyor. Vefatında hayatta bir eşi, dört de çocuğu var. Bu halde tüm malvarlığının dörtte biri eşinin, dörtte üçü dört çocuğunun.

★ ★ ★ ★ ★

İki sene sonra eşi vefat etmiş. Bu vefat sonrası kalan mirasçılar ikinci eşten olanlar (ikinci eşten derken annelerinin ikinci evliliğinden olanlar) yani sonra olan iki çocuk. Babanın hem kendi edindiği malları, hem de eşinden kendisine kalanlar dahil bu iki çocuğu kaldı.

★ ★ ★ ★ ★

Yani annenin ikinci eşinin ölümü ile okuyucuma ve kardeşine kalan bir pay yok. Paylaşım böyle, doğrusu özellikle tarla konusunda bayağı bir paylaşım, daha doğrusu ortaklık olacak. Muhtemeldir ki bir ortaklığın giderilmesi davasına konu olacaktır. Başka malvarlığında da bayağı bir küçülme görülüyor.


Geri Dön