26 / 04 / 2024

Miras payı üzerinde sözleşme!

Miras payı üzerinde sözleşme!

Miras payı üzerinde sözleşme mirasçıların kendi aralarında terekenin tamamı veya bir kısmı için yaptıkları sözleşme oluyor. Bu sözleşmenin geçerli olabilmesi için yazılı olarak yapılması gerekiyor...




Miras payı üzerinde sözleşme!


Mirasçılar kendi aralarında terekenin tamamı veya bir kısmını kapsayan miras payı üzerinde sözleşme ile miras paylarının devrini yapabiliyorlar. Ancak bu sözleşmenin geçerli olabilmesi için yazılı olarak yapılması gerekiyor.


Mirasçılar üçüncü kişiyle de miras payı üzerinde sözleşme sözleşme yapabiliyorlar. Ancak yapılacak böyle bir sözleşmenin geçerliliği, noterlikçe düzenlenmesine bağlı oluyor. Bu sözleşme TBK’nda yer alan alacağın devri sözleşmelerine benziyor. Türk Borçlar Kanunu’na göre alacağın devri sözleşmelerinin de noterde yapılma zorunluluğunu bulunuyor.


Mirasçıların miras paylarını üçüncü kişiye devri konusundaki sözleşme üçüncü kişiye miras paylaşımına katılma hakkı vermiyor. Sadece paylaşma sonunda üçüncü kişiye devir sözleşmesi yapan mirasçıya özgülenen payın kendisine verilmesini isteme hakkını sağlar. Bu payın verilmemesi durumunda üçüncü kişinin bu payın kendisine verilmesi için dava açma hakkı da bulunuyor.



Miras paylaşım sözleşmesinin kapsamı!
Miras hukuku mirastan mal kaçırma!
Miras hukuku tereke davası!
Miras hukuku yeni medeni kanun!
Miras hukuku tapuda isim tashihi!
Miras paylaşımı nasıl yapılır?
Miras paylaşımında haksızlık!



Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com


Geri Dön