19 / 04 / 2024

Mal sahibi ile müteahhit arasında yapılan sözleşme!

Mal sahibi ile müteahhit arasında yapılan sözleşme!

Mal sahibi ile müteahhit arasında yapılan sözleşme ile mal sahibi müteahhite kat karşılığı arsasını devrederek inşaat bitiminde müteahhitten arsa payına düşen bağımsız bölümü almasını garanti ediyor...




Mal sahibi ile müteahhit arasında yapılan sözleşme!


Müteahhitler ve mal sahipleri açısından kazançlı bir alışveriş olan kat karşılığı inşaat sözleşmesi Borçlar Kanununun istisnai sözleşmeler 355-371. maddelerinde düzenlenmiştir. Kanunun bu maddeleri sözleşmenin taraflarına emredici hükümler içeriyor. Örneğin kat karşılığı inşaat sözleşmesi noterden yapılmadığı takdirde geçersiz sayılıyor. Sonuç olarak kat karşılığı inşaat sözleşmesi de belirli şekil şartlarına tabidir.


Mal sahibi ile müteahhit arasında yapılan sözleşme; arsa sahibinin arsasına ait belli payları müteahhide ve üçüncü kişiye devretmesi, müteahhidin ise bu paylar karşılığında arsa üzerinde bağımsız inşaat bölümleri yapmayı ve bu bağımsız bölümlerden arsa sahibinin payına ait olan kısmını sözleşme şartlarına göre (genellikle anahtar teslimi) devretme borcu altına girmesi şeklinde tanımlanabilen bir sözleşme oluyor. Taraflar arasında imzalanan bu sözleşme ile taraflara bazı haklar ve borçlar yüklenmiş oluyor.

 

Borçlar Kanununun 355. maddesi “istisna bir akittir ki, onunla bir taraf (müteahhit), değir tarafın (iş sahibi) vermeyi taahhüt eylediği semen mukabilinde bir şey imalini iltizam eder.” olarak tanımlamıştır. Bu kanun maddesinde anlatılan şey kelimesinden müteahhit tarafından inşa edilecek gayrimenkulden, semen kelimesinden de bedel yani bir ücret karşılığından söz edildiğini anlayabiliriz. 


Örneğin, mal sahibi ile müteahhit arasında yapılan sözleşme gereği mal sahibi arsasını %50 + 100.000 TL karşılığında müteahhide veriyor. Bu nedenle, arsa sahiplerince arsa payı karşılığı yapılan inşaat sözleşmeleri karışık içerikli bir sözleşme tipindedir. Böylece taraflar arasında da birçok hak ve borçlar söz konusu oluyor.



Hisseli tapu nedir?
Mal sahibi olarak emlak ofisi seçerken nelere dikkat etmeliyiz?
Kiraya verenin tahliye hakkı!
Mal sahibi ile emlakçı arasında sözleşme!
Mal sahibinin hapis hakkı!



Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com


Geri Dön