29 / 03 / 2024

Mal sahibinin hapis hakkı!

Mal sahibinin hapis hakkı!

Mal sahibi, kiraya verdiği gayrimenkulünün kira bedelini güvence altına almak için, hapis hakkını kullanabiliyor. İşte Türk Borçlar Kanunu kapsamında düzenlenen mal sahibinin hapis hakkı hükümleri...



Mal sahibinin hapis hakkı!

Mal sahibi, kira bedelinin güvencesi için kiralananda bulunan ve kiralananın döşenmesine veya kullanılmasına yarayan taşınırlar üzerinde hapis hakkı kurabiliyor. 


Söz konusu hapis hakkı ile ilgili yasal düzenlemelere Borçlar Kanununun 336, 337 ve 338. maddesinde yer alıyor.


Mal sahibinin hapis hakkını kullanabilmesi için, sulh hâkiminin veya icra müdürünün kararı gerekiyor. Bir dilekçe ile başvuruda bulunan kiraya verenler, alıkoyma kararı ile alacağı kadar malları hapis altında tutabiliyor. 


Mal sahibinin hapis hakkı

I. Konusu

MADDE 336- Taşınmaz kiralarında kiraya veren, işlemiş bir yıllık ve işlemekte olan altı aylık kira bedelinin güvencesi olmak üzere, kiralananda bulunan ve kiralananın döşenmesine veya kullanılmasına yarayan taşınırlar üzerinde hapis hakkına sahiptir.


Kiraya verenin hapis hakkı, alt kiracının asıl kiracıya olan kira borcunu aşmamak üzere, alt kiracının kiralanana getirdiği aynı nitelikteki taşınırları da kapsar.


Hapis hakkı, kiracının haczedilemeyen malları üzerinde kullanılamaz.


II. Üçüncü kişilere ait olan eşya

MADDE 337- Üçüncü kişilerin, kiraya verenin kiracıya ait olmadığını bildiği veya bilmesi gerektiği eşya ile çalınmış, kaybolmuş veya başka bir biçimde malikinin elinden iradesi dışında çıkmış eşya üzerindeki hakları, kiraya verenin hapis hakkından önce gelir.


Kiraya veren, kiracı tarafından kiralanana getirilmiş olan taşınırların kiracının mülkiyetinde olmadığını kira sözleşmesi devam ederken öğrendiği hâlde, sözleşmeyi en yakın fesih döneminin sonu için feshetmezse, bu eşya üzerindeki hapis hakkını kaybeder.


III. Hapis hakkının kullanılması

MADDE 338- Kiracı, taşınmak veya kiralananda bulunan taşınırları başka bir yere taşımak istediği takdirde, kiraya veren, alacağını güvence altına almasını sağlayacak miktardaki taşınırı, sulh hâkiminin veya icra müdürünün kararıyla alıkoyabilir.


Alıkoyma kararının konusu olan eşya, gizlice veya zorla götürülürse, götürülmelerinden başlayarak on gün içinde kolluk gücünün yardımıyla kiralanana geri getirilir.


Kiralayan hapis hakkını nasıl kullanır?
Kiralayanın hapis hakkı dilekçe örneği!




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön