25 / 04 / 2024

Kirada hapis hakkı nedir?

Kirada hapis hakkı nedir?

Kiralama ilişkilerinde kiracı ve mal sahibinin haklarını düzenleyen Türk Borçlar Kanunu gereğince kiraya verenin hapis hakkı bulunuyor. Peki, kirada hapis hakkı nedir? Kirada hapis hakkı nasıl kullanılır?



Kirada hapis hakkı nedir?

Kiralama ilişkilerinde kiracı ve mal sahibinin haklarını düzenleyen Türk Borçlar Kanunu gereğince kiraya verenin hapis hakkı bulunuyor. Peki, kirada hapis hakkı nedir?


Kanun gereğince, taşınmaz kiralarında kiraya veren, işlemiş bir yıllık ve işlemekte olan altı aylık kira bedelinin güvencesi olmak üzere, kiralananda bulunan ve kiralananın döşenmesine veya kullanılmasına yarayan taşınırlar üzerinde hapis hakkına sahiptir.


Kiraya verenin hapis hakkı, alt kiracının asıl kiracıya olan kira borcunu aşmamak üzere, alt kiracının kiralanana getirdiği aynı nitelikteki taşınırları da kapsar.


Hapis hakkı, kiracının haczedilemeyen malları üzerinde kullanılamaz.


Üçüncü kişilere ait olan eşya

Üçüncü kişilerin, kiraya verenin kiracıya ait olmadığını bildiği veya bilmesi gerektiği eşya ile çalınmış, kaybolmuş veya başka bir biçimde malikinin elinden iradesi dışında çıkmış eşya üzerindeki hakları, kiraya verenin hapis hakkından önce gelir.


Kiraya veren, kiracı tarafından kiralanana getirilmiş olan taşınırların kiracının mülkiyetinde olmadığını kira sözleşmesi devam ederken öğrendiği hâlde, sözleşmeyi en yakın fesih döneminin sonu için feshetmezse, bu eşya üzerindeki hapis hakkını kaybeder.


Kirada hapis hakkı nasıl kullanılır?

Kiracı, taşınmak veya kiralananda bulunan taşınırları başka bir yere taşımak istediği takdirde, kiraya veren, alacağını güvence altına almasını sağlayacak miktardaki taşınırı, sulh hâkiminin veya icra müdürünün kararıyla alıkoyabilir.


Alıkoyma kararının konusu olan eşya, gizlice veya zorla götürülürse, götürülmelerinden başlayarak on gün içinde kolluk gücünün yardımıyla kiralanana geri getirilir.



Kira kullanım hakkı devri nasıl yapılır?



Geri Dön