20 / 04 / 2024

Kiraya verenin hapis hakkı

Kiraya verenin hapis hakkı

Kiraya veren, kira bedelinin güvencesi olmak üzere, kiralananda bulunan ve kiralananın döşenmesine veya kullanılmasına yarayan taşınırlar üzerinde hapis hakkına sahiptir. Peki, kiraya verenin hapis hakkı nasıl kullanılır?

Kirada hapis hakkı nedir?

Kiralama ilişkilerinde kiracı ve mal sahibinin haklarını düzenleyen Türk Borçlar Kanunu gereğince kiraya verenin hapis hakkı bulunuyor. Peki, kirada hapis hakkı nedir? Kirada hapis hakkı nasıl kullanılır?

Kirada hapis hakkı!

Kira hukukuna göre kiraya veren, işlemiş bir yıllık ve işlemekte olan altı aylık kira bedelinin güvencesi olmak üzere, kiralananda bulunan ve kiralananın döşenmesine veya kullanılmasına yarayan taşınırlar üzerinde hapis hakkına sahiptir...

Kiralayan hapis hakkını nasıl kullanır?

Kiralayanın hapis hakkı, kiraya veren kimsenin alacağını güvence altına almak için belli miktardaki taşınırı hapis etmesine deniyor. Peki kiralayan hapis hakkını nasıl kullanır? Hakkın kullanılması ile ilgili hükümler...

Kiralayanın hapis hakkı dilekçe örneği!

Türk Borçlar Kanununa göre kira hukukunda kiralayanın kiralananda bulunan ve kiralananın döşenmesine veya kullanılmasına yarayan taşınırlar üzerinde hapis hakkı bulunuyor. Kiralayanın hapis hakkı dilekçe örneği...

Kiraya verenin hapis hakkı nedir?

Gayrimenkul kiraları ile ilgili yasal düzenlemelere Türk Borçlar Kanunu kapsamında yer veriliyor. Peki Türk Borçlar Kanununa göre kiraya verenin hapis hakkı nedir, yanıtı ve detayları haberimizde...

Ev sahiplerine bir kötü haber daha: Bu borcu ödemezseniz tahliye talep edemezsiniz!

Avukat Tarık Çakmak aidat borcu nedeniyle tahliye ile ilgili olarak bir paylaşım yaparak, kiraya verenin dava açmadan önce mevcut aidat borcunu ödemesi gerektiğini belirtti.

Ev sahipleri dikkat: Yüksek kiraya haksız kazanç cezası geliyor, hapis yatabilirsiniz...

Fahiş kira artışı yapan ev sahiplerine hapis ve para cezası geliyor. Söz konusu fahiş zamların önüne geçmek için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, gerekirse ceza uygulanacağını söylemişti.

Ev sahipleri dikkat: Fahiş kira isteyenlere 1 yıldan 3 yıla kadar hapis geliyor! 

Kira Kanunu düzenlemesi, Yeni Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’un önündeki en acil kanun taslaklarından biri olarak dikkat çekiyor. Düzenleme ile konutunu fahiş fiyata kiraya veren konut sahipleri 1 yıldan 3 yıla kadar hapis istemiyle tutuklu yargılanacak. İşte ayrıntılar...

Fahiş kira sorunu büyüyor: Yeni düzenlemede kiracı ile kiraya verenin kabullenebileceği bir sınır olmalı! 

İzmir Tüketici Hakem Heyeti üyesi Salih Emrah Ertan, Temmuz'da sona erecek olan yüzde 25'lik kira sınırı uygulamasının ardından gelecek düzenleme ile ilgili konuştu. Peki fahiş kira sorunu nasıl çözülecek? 

Ahmet Hakan'ın imzasını taklit ederek evini kiraya veren eski şoförüne hapis cezası!

Gazeteci-yazar Ahmet Hakan Coşkun'un imzasını taklit ederek dairesini 170 bin lira karşılığında kiraya veren eski şoförü Sari Demir'e 2 yıl 8 ay 15 gün hapis cezası verildi...

Kiraya verdiği dairesine çilingir ile giren ev sahibine 10 ay hapis!

Kahramanmaraş'ta kira borçlarını ödemediği gerekçesiyle kiracısının oturduğu daireye tahliye için çilingir yardımıyla giren ev sahibi "konut dokunulmazlığını ihlal" suçundan 10 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Adana'da sahte emlakçıya 6 yıl 8 ay hapis cezası!

Adana'da ev sahibinin imzasını taklit ederek kendi kiraladığı daireyi başkasına kiraya veren G.K.'ye 6 yıl 8 ay hapis cezası verildi...

İş yeri kiralarında kira sözleşmesine 'yazılı rıza' şartı!

İş yeri kiralarında kiracılık ilişkisi ve kira sözleşmesi artık kiraya verenin yazılı rızası ile devredilebilecek. Kiraya verenin rızasının yazılı olması, yeni bir koşul oldu.

Kiralarını ödeyemeyen işletmelere destek!

Türk Borçlar Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi TBMM'ye sunuldu. Kanun ile çatılı iş yerinde kiracı olan esnafların, kiraya verenin yazılı rızası olmadan, kira sözleşmesine ortak alabilmesi veya kira ilişkisini başkasına devredebilmesi planlanıyor.

Türk Borçlar Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi!

Türk Borçlar Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi TBMM Başkanlığına sunuldu. Kanun kapsamında çatılı iş yerinde kiracı olan esnafların, kiraya verenin yazılı rızası olmadan, kira sözleşmesine ortak alabilmesi veya kira ilişkisini başkasına devredebilmesi amaçlanıyor.

Ev sahibi akrabası için evin tahliyesini isteyebilir mi?

Türk Borçlar Kanunu'nun 350'nci Maddesi'ne göre meskenini kiraya verenin eşi, çocukları, torunları, annesi, babası, dedesi ve kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu kişilerin konut gereksiniminin bulunması durumunda kira sözleşmesi fesh edilebiliyor.

Kiracılar alt kiralama yapabilir mi?

Kiracı konut ve çatılı işyeri kiralarında kiraya verenin yazılı rızası olmadıkça kiralananı başkasına kiralayamayacağı gibi kullanım hakkını devredemiyor.

Kira sözleşmesi süre uzatımı nasıl olur?

Kira sözleşmesi, kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşme oluyor. Peki, kira sözleşmesi süre uzatımı nasıl olur?

Kiraya verenin hapis hakkı Haberi

Kiraya verenin hapis hakkı

Kiraya verenin hapis hakkı nasıl kullanılır?

Kira sözleşmesi ile ilgili esasların düzenlendiği Borçlar Kanunu gereğince; Kira sözleşmesi, kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşme olarak tanımlanıyor.


Taşınmaz kiralarında kiraya veren, işlemiş bir yıllık ve işlemekte olan altı aylık kira bedelinin güvencesi olmak üzere, kiralananda bulunan ve kiralananın döşenmesine veya kullanılmasına yarayan taşınırlar üzerinde hapis hakkına sahiptir. Peki, kiraya verenin hapis hakkı nasıl kullanılır?


Kiraya verenin hapis hakkı, alt kiracının asıl kiracıya olan kira borcunu aşmamak üzere, alt kiracının kiralanana getirdiği aynı nitelikteki taşınırları da kapsar.


Hapis hakkı, kiracının haczedilemeyen malları üzerinde kullanılamaz.


Üçüncü kişilere ait olan eşya

Üçüncü kişilerin, kiraya verenin kiracıya ait olmadığını bildiği veya bilmesi gerektiği eşya ile...