20 / 04 / 2024

Kiraya verenin tahliye hakkı!

Kiraya verenin tahliye hakkı!

Kiraya konu olan bir gayrimenkulün tahliyesini, mal sahibi hangi durumda isteyebiliyor? İşte kira hukukunun düzenlendiği Borçlar Kanunu dahilinde yer alan kiraya verenin tahliye hakkı ile ilgili hükümler...



Kiraya verenin tahliye hakkı!

Kiracı, mal sahibinin bazı haklarının söz konusu olması halinde, konuttan tahliye edilebiliyor. Borçlar Kanununa göre, mal sahibinin gereksini; gayrimenkulün yeniden inşasının gerekliliği gibi sebepler kiraya verenin tahliye hakkı kapsamında yer alıyor.


Bir de, söz konusu "kiraya verenin tahliye hakkı" na yeni malikin gereksinim duyması da dahil. Buna göre, kiraya konu olan konutun el değiştirmesi halinde yeni mal sahibinin bu konuta ihtiyacı olması halinde, kiracı tahliye ediliyor.


Türk Borçlar Kanunundaki hükümler aşağıda şu şekilde sıralanıyor:


Kiraya verenden kaynaklanan sebeplerle

Gereksinim, yeniden inşa ve imar

MADDE 350- Kiraya veren, kira sözleşmesini;

1. Kiralananı kendisi, eşi, altsoyu, üstsoyu veya kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu diğer kişiler için konut ya da işyeri gereksinimi sebebiyle kullanma zorunluluğu varsa,


2. Kiralananın yeniden inşası veya imarı amacıyla esaslı onarımı, genişletilmesi ya da değiştirilmesi gerekli ve bu işler sırasında kiralananın kullanımı imkânsız ise,


belirli süreli sözleşmelerde sürenin sonunda, belirsiz süreli sözleşmelerde kiraya ilişkin genel hükümlere göre fesih dönemine ve fesih bildirimi için öngörülen sürelere uyularak belirlenecek tarihten başlayarak bir ay içinde açacağı dava ile sona erdirebilir.


Yeni malikin gereksinimi

MADDE 351- Kiralananı sonradan edinen kişi, onu kendisi, eşi, altsoyu, üstsoyu veya kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu diğer kişiler için konut veya işyeri gereksinimi sebebiyle kullanma zorunluluğu varsa, edinme tarihinden başlayarak bir ay içinde durumu kiracıya yazılı olarak bildirmek koşuluyla, kira sözleşmesini altı ay sonra açacağı bir davayla sona erdirebilir.


Kiralananı sonradan edinen kişi, dilerse gereksinim sebebiyle sözleşmeyi sona erdirme hakkını, sözleşme süresinin bitiminden başlayarak bir ay içinde açacağı dava yoluyla da kullanabilir.



Kiraya verenin sözleşmeyi feshi!




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön