19 / 04 / 2024

Miras vefat etmeden önce bağışlanabilir mi?

Miras vefat etmeden önce bağışlanabilir mi?

Posta yazarı Tamer Heper 'Vefat etmeden önce bağış yapabilir miyiz? Bankadaki para da ailelere miras kalır mı?' sorusunu yanıtladı.



Posta köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında bir okuyucusunun  'Vefat etmeden önce bağış yapabilir miyiz? Bankadaki para da ailelere miras kalır mı?' sorusuna cevap verdi. İşte Tamer Heper'in yazısı...

Eşimle bir ev aldık, bir de yazlık almak istiyoruz. Bankada da bir miktar paramız var, bunlar eşimin üzerine. Ancak vefatımız halinde mirasımızın ailelerimize kalmasını istemiyoruz. Çünkü müşterek çocuğumuz yok. Miras diğer aile fertlerine kalacağına bağış yapmak istiyoruz. Ölmeden önce bağış yapabilir miyiz? Bankadaki para da ailelere miras kalır mı? Onların bu gelirlerde hiç payı yok da! ● B.B.

Miras vefat etmeden önce bağışlanabilir mi?

Okuyucumun aile tablosu belli. Müşterek çocuk yok, en yakın aile ferdi anneler ve babalar. Şimdi miras paylaşımına bakalım. Hangi eş önce vefat ederse sağ kalan eşin miras payı ölenin varlığının yarısı. Diğer yarısı anne ve babalarının olacak. Okuyucum “Onların bizim varlığımızda hiç katkısı yok” diyor. Olsun veya olmasın miras paylaşımında buna bakılmaz. Yasanın gösterdiği şekilde miras paylaşılır.

Okuyucum “Hayattayken bağış yapabilir miyim?” diye soruyor. Evet yapabilir ama unutmamalıdır ki anne ve babanın da mahfuz hissesi yani saklı payı var. Miras payının dörtte biri saklı paydır. Bu pay bertaraf edilemez. Peki bankadaki para ailelere miras kalır mı? Evet kalır, miras dediğimiz zaman ölenin tüm malvarlığı anlaşılır. Buna sadece gayrimenkuller girmez, malvarlığı kapsamındaki her şey girer. Dolayısıyla bankadaki para da girer.

Bunların oluşmasında ailelerin katkısı olup olmadığına bakılmaz. Sadece malvarlığına bakılır ve yasanın gösterdiği şekilde paylaşılır. Ancak eşler vefatlarından sonra sağ kalan eş, terekenin tamamından yararlansın istiyorlarsa malvarlıklarını yarı yarıya bölüşür, sonra kendi payları üzerindeki mülkiyet hakkının intifa hakkını karşı tarafa diğer eşe devreder, böylece birinin önce ölümü durumunda sağ kalan eş malvarlığının tümünden yararlanır. Ancak onun da ölümünden sonra malvarlığı aile fertlerine intikal eder. Bu, çocuksuz ailelerde sağ kalan eşin hayatını idame ettirebilmesi için bir önlemdir.


Geri Dön