25 / 04 / 2024

Mirasa haciz!

Mirasa haciz!

Taksim edilmemiş mirasa haciz gelirse icra müdürlüğü diğer hissedarlara miras payının haczedildiğini bildirir. Ayrıca taşınmazlarda tapu siciline bir müzekkere ile payın haczedildiğini de bildirmek durumundadır...




Mirasa haciz!


Bilindiği üzere miras bırakanın ölümü yada gaipliğine karar verilmesi ile miras kanuni yada atanmış mirasçılara geçiyor. Bu durumda borçlu mirasçının taksim edilmeyen miras payına da haciz konulabiliyor.


Taksim edilmemiş mirasa haciz gelirse icra müdürlüğü diğer hissedarlara miras payının haczedildiğini bildirir. Ayrıca taşınmazlarda tapu siciline bir müzekkere ile payın haczedildiğini de bildirmek durumundadır.


Alacaklı miras payının satışını istediğinde ise icra müdürü satışın nasıl yapılacağını icra mahkemesinden sorar. İcra mahkemesi satışın ortaklığın giderilmesi davası açılarak yapılması ve dava sonucunda hisseye düşen paranın ödenmesine karar verebileceği gibi, iştirak halindeki mülkiyetin müşterek mülkiyete çevrilerek hissenin satışının daha uygun olacağına karar verebilir. Bu durumda alacaklıya bu davaları açmak için yetki belgesi düzenler. Alacaklı icra mahkemesinin kararına göre ortaklığın giderilmesi yada elbirliği ile mülkiyetin paylı mülkiyete çevrilmesi davasını açabilir.


Borçluya miras kalan gayrimenkullerin tespit edilebilmesi için öncelikle nüfus müdürlüğüne yazılacak müzekkere ile borçlunun miras bırakanı tespit ediliyor. Daha sonra ise tapu sicil müdürlüğüne yazılacak müzekkere ile borçluya intikal edecek taşınmazlar belirleniyor. Bu taşınmazlardan borçluya intikal edenlerin haczedildiği icra müdürü tarafından tapuya tebliğ edilmeli aynı zamanda diğer mirasçılara da durum bildirilmelidir.


Alacaklı icra takibi sonucu mirasa haciz koydurursa ortaklığın giderilmesi davası açmak ve gerekirse veraset ilamı almak için icra hukuk mahkemesinden yetki belgesi alır. Söz konusu yetki belgesi talebi icra müdürlüğüne yapılır ve icra müdürlüğü de karar verilmek üzere re’sen icra mahkemesine gönderir. 


Alacaklı, icra takibi sonucunda borçlunun taksim edilmemiş bir miras veya iştirak halinde tasarruf edilen bir mal hissesini haciz ettirirse, alacağı yetki belgesi ile gerekirse dava açarak veraset belgesi alabilir. Ortaklığın çözülmesinden sonra paylaştırma aşamasında yine alacaklı, mirasçının paylaşımla ilgili haklarını korumak, mirasçının payını almak, gelirlerini toplamak ve bunları yasaya göre teslim edilmesi gereken yere, vermek üzere bir kayyım tayin ettirebiliyor.



Mirasta anlaşmazlık!
Miras hukuku mirastan mal kaçırma!
Miras hukuku üvey anne!
Miras hukukunda saklı pay nedir?
Miras paylaşımı davası!
Miras paylaşımında problem!
Miras hukuku tapuda isim tashihi!



Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com


Geri Dön