26 / 04 / 2024

Mirasın devri!

Mirasın devri!

Mirasın devri, iştirak halinde bulunan mirasçılardan birinin miras payını, iştirak bozulmadan diğer bir mirasçı veya mirasçılara devretmesi oluyor. Bu devir bedelli ise satış, bedelsiz ise bağış gibi değerlendiriliyor...




Mirasın devri (temliki), iştirak halinde bulunan mirasçılardan birinin miras payını, iştirak bozulmadan diğer bir mirasçı veya mirasçılara devretmesi oluyor. Bu devir bedelli ise satış, bedelsiz ise bağış gibi değerlendiriliyor. Bilindiği üzere, iştirak hali bozulmadan miras payının iştirake dahil olmayan üçüncü kişilere devri yasaktır. Miras payının sadece mirasçılara devri mümkündür. 


Bir mirasçı diğer bir veya birkaç mirasçıya veya tüm mirasçılara payını dilediği oranlarda devredebiliyor. Bu devir hisseli devir yasağına girmiyor. Bu devrin tapu sicilinde gösterilebilmesi için de öncelikle miras intikalinin tescil edilmiş olması gerekiyor. 


Mirasın devri için kural olarak tapu sicil müdürlüğünde resmi senet düzenleniyor. Ancak Medeni Kanunun 677. Maddesine göre bunun noterde düzenlenmesi de mümkündür. Hatta taraflar kendi aralarında adi yazılı olarak da mirasın devrini yapabiliyorlar. Burada önemli olan imzaların teyit edilmesidir. Noterde veya taraflar arasında adi yazılı şekilde yapılmış mirasın devri sözleşmelerinin tapuya tescili için, payını devreden mirasçının tescil isteminde bulunması veya tescil isteminde bulunmaya yetki vermiş olması gerekiyor. 



Mirastan feragat sözleşmesi veraset ilamı!
Miras payının devri sözleşmesi örneği!
Mirastan çıkarma!
Miras sözleşmesi kimler arasında yapılır?
Miras sözleşmesinin iptali davası!
Aile hukuku mirastan men etme!



Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com



Geri Dön