20 / 04 / 2024

Mirastan men!

Mirastan men!

Mirastan men, mirasbırakanın vefatından sonra mirasının kalmasını istemediği mahfuz hisseli mirasçılarına karşı açtığı bir dava ile gerçekleşiyor. Mirastan men davası saklı payı olan mirasçılara karşı açılabiliyor...




Mirastan men!


Mirastan men, mirasbırakanın vefatından sonra mirasının kalmasını istemediği mahfuz hisseli mirasçılarına karşı açtığı bir dava ile gerçekleşiyor. Mirastan men davası saklı payı olan mirasçılara karşı açılabiliyor. Saklı payı olmayan mirasçılara mirastan men davası açılması gibi bir durum söz konusu değildir.


Mirasbırakan mirasını istediği gibi değerlendirebilme yetkisine sahiptir. Buna göre mirasbırakan isterse mirasını bir vakfa bağışlayabiliyor, isterse de kendisi bir vakıf kurarak bu vakfa bağışlayabiliyor. Peki saklı payı olan mirasçılara karşı mirastan men davası nasıl açılıyor?: 


Mirastan men misasbırakanın kendisine karşı bir suç işleyen yada kendisine zarar veren bir mirasçısı için yaptığı bir işlemdir. Bunun dışında kişi aile hukuku kapsamında görevlerini yerine getirmiyorsa; örneğin bir çocuksa ve evlatlık vazifelerini yerine getirmiyorsa miras bırakan, mirasçılıktan çıkarma davası ile yasal mirasçılarını mirasından mahrum edebiliyor. Bir başka deyişle; mirasçı, mirasbırakana veya mirasbırakanın yakınlarından birine karşı ağır bir suç işlemişse, mirasbırakana veya mirasbırakanın ailesi üyelerine karşı aile hukukundan doğan yükümlülüklerini önemli ölçüde yerine getirmemişse mirastan men davası açılabiliyor.



Saklı pay ve miras nedir?
Türk miras hukukunun genel prensipleri!
Miras hukuku miras paylaşımı!
Miras hukuku mirasın reddi!
Mirastan çıkarma!
Mirasın devri!
Mirastan ıskat dilekçe örneği!



Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com


Geri Dön