26 / 04 / 2024

Mısır turizmini, Tahrir Meydanı kurtaracak!

Mısır turizmini, Tahrir Meydanı kurtaracak!

İsyanın ardından turizmde büyük bir darbe alan ve yüzde 80 oranında düşüş yaşayan Mısır, turizmini yine isyanın odağı Tahrir meydanıyla kurtaracak. Yeni bir döneme giren Mısır, bir yandan da yaşanan karmaşanın açtığı yaralan sarmaya çalışıyor



şžimdilik ordunun yönetimi devralmasıyla durulan gösterilerin ardından büyük darbe alan turizm sektörünü yeniden canlandırmaya çalışan Mısır Hükümeti, bu konuda özellikle Türkiye'den destek bekliyor.

28-30 Mart 2011 tarihlerinde Mısır'ın başkenti Kahire'de, Mısır ile iş yapan acentelerden oluşan TÜRSAB Heyeti'ni ağırlayan Mısır Turizm Otoritesi ve Mısır Havayolları, tur operatörlerine bir dizi destek verecek. Hatta Türkiye özelinde destekler alınması da gündeme gelecek. Zira Türkiye için Mısır büyük bir pazar. Mısır yılda yaklaşık 15 milyon turist ağırlayan ve 12.5 milyar dolar turizm geliri olan bir ülke.

Charter seferlere destek

Kahire Kültür ve Tanıtma Müşaviri Yahya Özen, Mısır Hükümeti'nin devrimden sonra turizmi canlandırmak için dünyaca ünlü bazı sanatçıları Mısır'a getirtip Tahrir Meydanı'nda etkinlikler yaptırmayı planladığını söylüyor. Charter seferleri içinde Mısır'ın bir dizi önlem alacağını belirten Özen, şöyle devam ediyor:
'Geçen yıllarda yurt dışında fuarlara katılım, ortak reklam ve Mısır'ın bazı bölgelerine yapılacak charter seferlerinde eğer tur operatörü koltuklan yüzde 65 oranında doldurursa Mısır Hükümeti, koltuk başı ücreti yüzde 65-95 arasında ödeyerek karşılanıyordu. Bu yıl ise bu uygulama bütün Mısır genelinde uygulanacak. şžu anda da başlamış durumda. Mısır turizminin eylül ayı itibariyle toparlanma sürecine girmesini bekliyoruz.'

Yüzde 80 düşüş yaşandı

Mısır Turizm Otoritesi Yönetim Kurulu Başkanı Amr El Azebi de 2010 yılında 14.4 milyon turist ağırlayan Mısır'ın yaşanan olaylarla birlikte bu rakamın gecen yılın aynı dönemine göre yüzde 80 düşüş kaydettiğini ifade ediyor. Azebi, ocak ayında geçen yıla oranla yüzde 12'lik bir artışla başlayan Mısır turizminin şubat ayını yüzde 80 bir düşüşle kapattığım belirtiyor.

Mısır Hükümeti'nin ülkeye turist gelişlerini artırmak için elinden gelen her türlü imkanı sağlayacaklarını, Mısır'a turist göndermek isteyen acentelerle her türlü platformda özellikle reklam ve tanıtım konusundan birlikte çalışabileceklerini vurgulayan Azebi. 'Türk tur operatörlerine teşvik verilmesi de gündeme gelebilir'' diyor.

Türk turizmcilerin talepleri

Diğer yandan TÜRSAB'm da Mısır Hükümeti'nden bazı talepleri bulunuyor. TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusov, İstanbul —Hurgada ve İstanbul - Sharm El Sheik charter seferlerinin özellikle bu dönemde konulmasının Türkiye'den veya Avrupa ülkelerinden Mısır'a gelişlere yaran olacağını belirtiyor. Ulusoy, şunları söylüyor:

MISIR'DAN BİRKAç İZLENİM

Tahrir Meydanı'nda özellikle akşam saatlerinde protestolar hala devam ediyor.

Ülke turizmi yaşanan olaylardan her ne kadar olumsuz etkilense de ülkedeki yatırımlar hız kesmiyor. Örneğin, Kahire'de Ritz Carlton otelinin yatırımı devam ediyor.

İşçi bulma kurumunun önünde her gün uzun kuyruklar görmek mümkün. Gösterilerin ardından hükümet, işsiz kesimi belli bir maaşa bağlamış. Maaşlar, işçi bulma kurumundan alınıyor.
Ekonomist/Burcu Tuvay


Geri Dön