20 / 04 / 2024

Mobilya sektör ihracatı 1 milyar dolara yaklaşıyor!

Mobilya sektör ihracatı 1 milyar dolara yaklaşıyor!

Modoko"nun Yönetim Kurulu Başkanı Etem Özçelik, œBu yıl sektör ihracatımız 1 milyar dolara yaklaşıyor. Dünya genelinde mobilya tüketimi de her geçen yıl artıyor. Bu pazardan mutlaka daha çok pay almalıyız dedi



 
Türkiye"nin en büyük mobilya sitesi Modoko"nun Yönetim Kurulu Başkanı Etem Özçelik, şu anda dünya mobilya tüketiminin 300 milyar dolar civarında olduğunu söyleyerek, œBu yıl sektör ihracatımız 1 milyar dolara yaklaşıyor. Dünya genelinde mobilya tüketimi de her geçen yıl artıyor. Bu pazardan mutlaka daha çok pay almalıyız dedi.

Türkiye"nin en büyük ve Google Earth"den izlenebilen tek mobilya sitesi Modoko"nun Yönetim Kurulu Başkanı Etem Özçelik, mobilya sektörünün 2010 yılını değerlendirdi. Sektörün ilk 11 ayda 870 milyon dolarlık ihracat yaptığını belirten Özçelik, 2009 toplamında bu rakamın 799.2 milyon dolar olduğunu hatırlattı. 2010 genelinde sektörün 1milyar dolarlık ihracat hedefine yaklaştığını dile getiren Özçelik, geçen yıla göre ihracatta yüzde 15 artış olduğunu, 2011"de ise yüzde 20"lik bir artış beklediklerini kaydetti.    
Türkiye'nin özellikle Ortadoğu ülkeleri ile yaptığı anlaşmalar çerçevesinde vizelerin kalkmasının 2010 yılında kendilerine çok katkısı olduğunu ifade eden Etem Özçelik, bu yıl Ortadoğu"ya ihracatta ciddi artış yaşandığını söyleyerek, şu an bölgenin önemli ihracat pazarlarından biri haline geldiğini söyledi.
Türkiye"de mobilya tüketimi Avrupa"nın çok gerisinde
Türkiye"de mobilya tüketiminin arttığını, ancak Avrupa"ya göre hala geride olduğunu anlatan Özçelik, œTürkiye"de kişi başı mobilya tüketimi yaklaşık 20 Euro. Bizim ülkemizde insanlar hayatında 2-3 kere mobilya değiştiriyor. 15 yıl önce ise hayatlarında bir defa değiştiriyorlardı. Avrupa'da ise kişi başı mobilya tüketimi 70 Euro civarında. Hatta Amerika'da bu rakam yaklaşık 130 doları buluyor. Dünya mobilya sektöründe gelişmiş 60 ülke, yıllık 90 milyar dolar ihracat, 92 milyar dolar da ithalat yapıyor. Daha önce de açıklandığı gibi, 2050 dünya genelinde mobilya tüketiminin 1 trilyon Euro olacağı tahmin ediliyor. Bu rakam günümüzde 300 milyar dolar civarında. Bu pazardan mutlaka hak ettiğimiz payı almalıyız. Biz 2010 sonu itibariyle, bu pazardan 300"de 1 pay alabiliyoruz. Kriz öncesi rakamlara geri döndük, ancak bunu katlamamız gerekiyor.'


Geri Dön