28 / 03 / 2024

Mobilyanın depremdeki önemi anlatılacak!

Mobilyanın depremdeki önemi anlatılacak!

Kocaeli Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi, 7-16 Ağustos 2009 tarihleri arasında, NURUS'un ana sponsorluğunda bir atölye çalışması gerçekleştirecek



Kocaeli Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi, 7-16 Ağustos 2009 tarihleri arasında, 17 Ağustos 1999 Marmara Depreminin onuncu yılında,  sivil toplum kuruluşu olarak TMMOB Mimarlar Odası Kocaeli Şubesi ve endüstriyel sanayi olarak NURUS'un ana sponsorluğunda bir atölye çalışması gerçekleştirecek.

Ülkemizde mevcut yapıların çoğunun denetim dışı yapılması sebebiyle, depremlere karşı dayanımının yetersiz olduğu tarih boyu yaşanan depremler sonucunda açıkça görülmekte. Mevcut yapıların tümünün yıkılıp yeniden yapılandırılması da mümkün olmadığından, ‘mobilyanın depremdeki önemi' ne dikkat çekmek amacıyla, büyük Marmara depremini en yoğun şekilde yaşamış kişiler olarak Kocaeli Üniversitesi ve Mimarlar Odası Kocaeli Şubesi ile ofis mobilyasının lider markası Nurus işbirliğinde 1 hafta sürecek atölye çalışması gerçekleştirilecek.

Düzenlenecek olan atölye çalışmasının sonuçları ‘Uluslararası Deprem Sempozyumu Kocaeli 2009' da gerçekleştirilecek ilgili panelde sunularak tartışmaya açılacak ve atölye çalışması sonucunda hazırlanacak posterler sergilenecek.

Kocaeli Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi öğretim görevlisi Tevfik İlter ‘Deprem konusunda sektör farketmeksizin tüm üreticilerin kendi çapında sorumluluk duyması ve herşeyin devletten beklenmemesi gerektiğini' söylüyor.

Nurus Genel Müdürü Güran Gökyay ise sponsorlukla ilgili ‘Global Finansal krizin olduğu böyle bir dönemde sanayi-üniversite işbirliği daha da önemlidir. Biz Nurus olarak sosyal sorumluluk bilinciyle krizin ortasında dahi olsa bu konuda desteğimizi kesmememiz gerektiğini düşünüyoruz' diyor. TMMOB Mimarlar Odası Kocaeli Şubesi Başkanı Yalçın Ergen ise ‘Avrupa Birliğine girmeye çalıştığımız bugünlerde üretilen tüm ürünlerin uluslararası standartlarda olması gerektiğine' dikkat çekiyor.

Nurus yıllardır ‘Tasarım ve Doğa Arasındaki Dengeyi Keşfet' sloganıyla çevre duyarlılığı konusuna dikkat çekmekte ve hem uluslararası standartlardaki üretim tesisleri, hem de ürettiği ürünlerle bu yaklaşımını sürdürmekte. Gelişmiş ülkelerde deprem, yangın, afet gibi senaryolar için belirlenmiş standartlar sadece binalar için değil, aynı zamanda mobilyalar için de geçerli. Depremde mobilya fiziksel özelliklerine bağlı olarak hayat kurtarıcı olabileceği gibi, deprem sonrasında yaşanacak yangın ve benzeri afet durumlarında standart dışı üretilmiş mobilyalar çabuk tutuşarak afetin büyümesine yol açabilir, zehirli toksik gazlar çıkartarak yaşama şansı olan insanları zehirleyebilir. Bu sebeple özellikle ofisler, sinema, tiyatro gibi toplu yaşam alanlarındaki mobilyalarda kullanılan malzemelerin uluslarası standartlara uygun, yangın geciktirici özelliklerde, insan sağlığına zararsız ve geri dönüşümlü malzemelerden üretilmesi gerekiyor.
 
Çeşitli üniversitelerin Mimarlık ve İç Mimarlık Bölümleri lisans son sınıf öğrencilerinden seçilen 24 öğrencinin katılacağı bu çalışma sonucunda ortaya çıkacak mobilya tasarımları da Nurus tarafından üretilecek.


Geri Dön