20 / 04 / 2024

Moddy's'in not artırımının gayrimenkul sektörüne etkisi ne olur?

Moddy's'in not artırımının gayrimenkul sektörüne etkisi ne olur?

Moody’s kredi derecenlendirme kuruluşu Türkiye’nin notunu yatırım yapılabilir seviyeye çıkarttı. 6 ay önce de Fitch kredi derecelendirme kuruluşu notu yatırım yapılabilir seviyeye yükseltmişti. Bu not artırımının konut sektörüne etkisi ne olur?




Dünyadaki Emeklilik fonları ve kamu fonlarının Türkiye’ye yatırım yapmasının önündeki teknik engel kalkmış oldu. Kamu ve Emeklilik fonlarının tüzüklerinde, bir ülkeye yatırım yapmak için en az iki farklı kredi derecelendirme kuruluşunun notunun yatırım yapılabilir düzeyde olması şartı aranıyor… 


Bu not artırımı ile beklenti öncelikle fonların  Sermaye Piyasalarına gelmesi. Türk şirketlerinin değerinin artması. Doğrudan yatırım için fonların gelmesi. 


Türkiye, Avrupa’nın enerji güvenliği açısından vazgeçilmez bir ülke. Kuzey Irak petrolü, doğal gazı, Katar Doğal gazı, Suudi Arabistan Elektrik enerjisi, Türkiye üzerinden Avrupa’ya ulaşacak. Türkiye, dünyanın mevcut siyasal ve ekonomik kutuplaşmasında önemli bir ülke. Arap dünyası için ise zaten önemli bir ülke konumunda. 


Türkiye’nin notunun yükseltilmesi ile Japonya, Norveç, Kanada, ABD gibi ülkelerin emeklilik fonları gayrimenkul sektörüne gelmez. Kamu fonları da gelmez. Bu fonlar yatırım amaçlı değil de kısa vadeli sermaye piyasalarına gelir ve giderler… Ancak, bu emeklilik fonları, Türkiye’ye emekliler için sağlık tesisi, huzur evi, gibi turizm, sağlık ve konaklama tesisleri için gelebilirler.  Ama özellikle İngiliz ve ABD’lilerin yönettiği Arap fonları gayrimenkul sektörüne gelebilir. 


Kredi notunun artması dünya genelinde yatırımları bulunan Arapları daha çok ilgilendiriyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Amerika’da Birleşmiş Milletlerin yapısını eleştirmesi, reform istemesi, Türkiye’den çok Arapların gündeminde yer aldı… Amerika, Avrupa, Avustralya ve Kanada’da gayrimenkule yatırım yapan Araplar, yatırımlarını Türkiye’ye kaydırma düşüncesindeler. Türkiye siyasal ve ekonomik olarak yükselirken, Avrupa ülkeleri güç kaybediyor… Araplar bunun farkında. Bu nedenle, Türkiye’nin not artışı, dünya basınında oluşan olumlu hava bireysel Arap yatırımcılarının daha hızlı hareket etmesine neden olacaktır.


Arap fonları ise Türkiye’de gayrimenkul sektörüne doğrudan yatırıma oyuncu olarak gelecekler. Türkiye’de bir ortakla veya ortaksız yaptıkları konutları Arap dünyasında satacaklar. Arap fonları da Türkiye gayrimenkul sektörünün karlılığının farkında. Türk gayrimenkul sektörüne yönelen Arapların farkındalar. Türk konut geliştirici şirketler Araplara yönelik pazarlamayı henüz bilmiyorlar. 


Türk konut geliştirici şirketlere tavsiyem, projelere Arap yatırımcıları ortak ederek pazarlama ve satış faaliyetlerini onlara yaptırmaları…

Saygılarımla,


Abdullah Çiftçi

www.abdullahciftci.com



Geri Dön