18 / 04 / 2024

Moody's, ABD ekonomisini değerlendirdi!

Moody's, ABD ekonomisini değerlendirdi!

Moody's, ABD ekonomisini değerlendirdi. Moody's, ABD ekonomisinin bu yılın geri kalanında ve 2015 yılında yüzde 3, orta vadede ise yüzde 2,5 büyümesini beklediğini açıkladı.



Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, ABD ekonomisinin bu yılın geri kalanında ve 2015'te yüzde 3, orta vadede ise yüzde 2,5 büyüyeceğini öngördüğünü belirtti. Kuruluş, son yıllarda yaşanan olumlu gelişmelere rağmen güçlü bir performansın hala yakalanamadığı göz önüne alındığında, bu tahminlerin fazla iyimser olma riski taşıdığı açıklamasını da yaptı.


Moody's'in küresel ekonomik görünüm raporunda, ABD ekonomisinin son birkaç ayına ilişkin göstergelerin karışık sinyaller verdiği kaydedildi.


Moody's raporu, istihdamdaki artışın çok güçlü olmasına karşın konut sektöründeki gelişmenin zayıf olduğuna dikkati çekti. Raporda, tarım dışı istihdamın son altı ayda, aylık ortalama 244 bin artmasının, şirketlerin ekonominin geleceğine dair beklentilerinin yüksek olduğuna işaret ettiği belirtildi. İstihdamdaki artışın işsizliği azaltacağı ve çalışanların gelirlerini kademeli olarak yükselteceği yorumlarına yer verildi. Hane halkı varlıklarının, ilk çeyreğe ait Gayri Safi Milli Hasıla'nın (GSMH) dört katına ulaşarak yeni bir rekor kırdığını belirten raporda, bunun tüketimi artıracağı dile getirildi.


''Tüketim ve yatırımlardaki yükselmeyle ekonominin bu yılın geri kalanında ve gelecek yıl yüzde 3 büyümesini bekliyoruz. ABD ekonomisi orta vadede ise yüzde 2,5 büyümeli'' ifadelerinin yer aldığı raporda, yavaş büyümenin yatırımcıları ABD'deki varlıklarının potansiyel getirisini yeniden değerlendirmeye itebileceği ancak finansal piyasaların istikrarını ve büyümeyi tehdit edecek bir duruma neden olmayacağı savunuldu.


 


- "Belirsizlik devam ediyor"


 


ABD ekonomisine ilişkin belirsizliğin, olumlu gelişmelere rağmen halen güçlü bir büyüme sağlanamamasından kaynaklandığı aktarılan raporda, bu durumun büyüme tahminleri arasında büyük fark olmasına da yol açtığı ifade edildi. 


''ABD ekonomisinde son yıllarda yaşanan olumlu gelişmelere rağmen beklenen performansın halen yakalanamadığı göz önüne alındığında, büyüme tahminlerimizin fazla iyimser olma riski var'' değerlendirmesinin yapıldığı raporda, daha yavaş büyüyen bir ABD ekonomisinin diğer ülkelerin ekonomilerini de olumsuz etkileyebileceği ileri sürüldü. 


Moody’s, G-20 ülkelerinin ise bu yıl yüzde 2,8, gelecek yıl yüzde 3,2 büyüyeceği tahmininde de bulundu. 


 


- "Yüksek enflasyon gelişmekte olan ülkelerin büyümesini baskılıyor''


 


Raporun gelişmekte olan ülkelere ilişkin kısmında, "Yüksek enflasyon ve faiz oranları ile azalan ihracatlar, gelişmekte olan ülkelerin büyümesini baskılayabilir'' öngörüsüne yer verildi. Gelişmekte olan bazı ülkelerin merkez bankalarının yüksek enflasyonla mücadele edebilmek için faiz oranlarını yükselttiği ancak bu durumun büyüme üzerinde baskı yaratabileceği uyarısının yer aldığı raporda, Türkiye'nin bu yıl ve 2015'te yüzde 2,5 ile 3,5 arasında büyüme kaydedeceği de belirtildi.


AA


Geri Dön