24 / 04 / 2024

Mortgage krizi Körfez`deki otellerde yer bırakmadı

Mortgage krizi Körfez`deki otellerde yer bırakmadı

Mortgage krizi nedeniyle fon ihtiyacı olan Avrupa ve ABD'li bankacılar, 3 trilyon dolarlık Arap sermayesinin peşine düştü. Körfez'deki otellerde yer kalmadı.



Mortgage krizi Arabistan Yarımadası'nı bankacı akınına uğrattı. Bu durum da en fazla bölgede bulunan lüks otellere yaradı. Yılbaşı tatili nedeniyle bölgeye tatile gitmek isteyen Türk tatilciler de yer bulmakta zorluk çekiyorlar. Bir süre önce İnter Yatırım'ı satın alan Körfez ülkesi Bahreyn sermayeli Unicorn Investment Bank yetkilileri, "ABD'li ve Avrupalı bankaların akınına uğrayan bölgeye gitmek istediğimizde artık lüks otellerde yer bulamadığımız için haftalar öncesinden rezervasyon yaptırmak zorunda kalıyoruz. Batılı her banka fon bulmak için 10'ar 20'şer adamını bölgeye gönderiyor" diye konuştular.


3 TRİLYON DOLAR VAR
Bankacılar, bölgede özellikle 11 Eylül saldırıları sonrası Amerika Birleşik Devletleri'nden kaçan 3 trilyon dolar civarında nakit Arap sermayesinin bulunduğunu ve krizde sermaye ihtiyacı olan Batılı bankacıların bu para ile nakit ihtiyaçlarını karşılamak için başta Dubai olmak üzere bölge ülkelerine çıkarma yaptığını belirtiyor. Uzmanlar petrol fiyatlarının artması ile bölgeye her gün 1 milyar dolar nakit para aktığını belirterek, "Kriz nedeniyle sermaye sıkışıklığına giren bankalar bu parayı çekmeye çalışıyorlar. Krizin finansmanı bu şekilde yapılıyor" diye konuşuyor.


Fon sahiplerinin hepsi petrol zengini
Fon Ülke Büyüklük*
ADIA Birleşik
Arap Emirlikleri 875
GIC Singapur 330
GPFG Norveç 322
CIC Çin 200
SFRF Rusya 127
KIA Kuveyt 70
*Milyar dolar
Türkiye geç kalmasın para kaçıyor
Uzmanlar, Türkiye'nin Körfez ülkelerinde biriken 3 trilyon dolardan pay almak için harekete geçmesi gerektiğini, aksi halde paranın yeniden Avrupa ve ABD'li finans şirketleri tarafından yeniden bu bölgelere kaydırılacağını belirtiyor. Edinilen bilgilere göre, Körfez ülkelerinin fonları Türkiye'de özellikle sağlık ve turizm alanlarında yatırım yapmayı planlıyorlar.
Dev fonlarla harekete geçildi
Krizden en büyük yarayı alan Merrill Lynch'e Singapurlu devlet fonu Tamasek, Citibank'a ise Abudabi Yatırım Bankası ortak olmuştu. Mortgage krizi nedeniyle zor bir dönemden geçen bankalara yaptıkları yatırımlarla tanınan devlet destekli fonların en büyüğünün geçtiğimiz günlerde Suudi Arabistan'da kurulacağı duyurulmuştu. 900 milyar dolarlık bir büyüklüğe sahip olacak fonun başta yeni gelişmekte olan ülke piyasaları olmak üzere hemen her sektöre yatırım yapacağı belirtiliyor. Birleşik Arap Emirlikleri'ne bağlı Dubai Investment Authority (ADIA), halen kamuya ait yatırım fonları arasında en iddialı olanı. 1976'da kurulan fonun toplam büyüklüğü 875 milyar dolar seviyesinde. Fon, 7.5 milyar dolar karşılığında mortgage krizi nedeniyle zor günler geçiren ABD'li finans devi Citigroup'un yüzde 4.9'unu alarak bankanın en büyük hissedarı haline geldi.
Suudi Arabistan ve Katar bu kadar yabancı görmedi
ADIA, dünyanın en güçlü yatırım şirketlerinden biri olarak bilinen Carlyle Group'un da yüzde 7.5'ini elinde bulunduruyor. Bankacılardan edinilen bilgilere göre, Batılı bankacılar kendilerine üs olarak kuralları daha gevşek olan Dubai'yi seçerken, bazı bankacılar daha da ileri giderek Suudi Arabistan ve Katar'da para avını sürdürüyor. Körfez sermayesini yönetenlerin ise reel sektörde daha fazla faaliyet gösteren firmalara ortak olup, böylece gelirlerini çeşitlendirme yoluna daha sıcak baktıkları belirtiliyor. Aynı zamanda Körfez ülkelerinin de yöneticileri olan petrol zengini fonların bu ülkelerin bundan sonraki kaderlerini belirleyecek adımlar attıkları kaydediliyor.
RAHİM AK


Geri Dön