29 / 03 / 2024

Mortgage pazarının 2010'da yüzde 20 büyümesi öngörülüyor

Mortgage pazarının 2010'da yüzde 20 büyümesi öngörülüyor

Toplam konut kredisi pazarı 42.3 milyar TL'ye ulaşırken, pazarın 2010'da en az yüzde 20 büyümesi öngörülüyor



2010 yılının ilk çeyreğinde ise konut kredisi pazarı yüzde 5.8'lik bir büyüme kaydetti.
Geçtiğimiz yıl konut kredisi pazarında sektör büyümesinin yüzde 60 üzerinde gerçekleşmesiyle 16 bin kişiye, ortalama 1 milyar TL tutarında konut kredisi kullandıran ING Bank'ın Genel Müdür Yardımcısı Özgür Öztürk ile mortgage pazarını konuştuk. Öztürk, 2003- 2004'lerde Türkiye'de Gayri Safi Milli Hasıla'nın (GSMH) binde 4'ü seviyelerinde olan konut kredisi pazarının çok hızlı bir büyüme kaydettiğini ve yüzde 4'lü seviyelere ulaştığını ifade ediyor. Öztürk, bu kadar kısa sürede 10 katı gibi bir büyüme gösteren konut kredisi sektörünün daha gideceği çok uzun bir yol olduğuna dikkat çekerek, konut kredilerinin GSMH'ye oranı Avrupa Birliği ortalamasının yüzde 49.4 civarında, Hollanda da ise yüzde 107 olduğunu kaydetti.

Tüm aktörler değişime ayak uydurmalı
Türkiye'de bu oranın kısa sürede bu noktalara ulaşmasının mümkün olmasa da gidilecek büyük bir yol olduğuna değinen Öztürk, "Bu gidilecek yolda emlakçısından, bankacısına, düzenleyici kurumlarına kadar sektörün tüm oyuncuların şu anki haliyle değil, kendilerini geliştirerek, yeni yaklaşımlar içinde bulunarak, değişime ayak uydurarak yol almaları gerekiyor. Özellikle de Merkez Bankası ve BDDK gibi düzenleyici kurumların değişen ve gelişen koşullara göre sektörün gelişiminin önünü açacak düzenlemeler yapması gerekiyor" diye konuştu.

"İş ortaklarımızla gelişiyoruz"
Mortgage Yasası'nın yürürlüğe girdiği haliyle kalması durumunda yüzde 4'ten yüzde 40'a çıkmanın mümkün olmayacağına değinen Öztürk, "Çünkü gelişmiş piyasalardaki mortgage ürün çeşitliliğine baktığımızda seküritizasyon tarafında atılması gereken belirli adımlar var. Sektörün gelişimi için sadece tüketicilerin, emlakçıların ve bankaların değil, düzenleyici kurumlarından değişimi gerekiyor. ING Bank olarak kendimizin ve iş ortaklarının değişimi ve gelişimi noktasında elimizden gelen çabayı gösteriyoruz" dedi.

İki yeni ürün geliyor
ING Bank'ın bugün itibarıyla konut kredileri segmentinde 22 çeşit ürünle hizmet verdiğini belirten Öztürk, çok kısa zaman içinde sektörde var olmayan iki yeni ürünü daha piyasaya sunacaklarını kaydetti. Öztürk, tüketici ihtiyaçlarının analizi ile ortaya çıkan bu ürünlerden birisinin yatırımcı gruba ve ara dönemlerde kazanç sağlayan kişilere yönelik bir ürün olduğunu söyleyerek, evini değiştirmek isteyen tüketicilere yönelik bir ürünü piyasaya sunmayı da planladıklarını belirtti. Öztürk, kriz yılı 2009'da olduğu gibi 2010'da da konuta yatırım yapmaya devam edeceklerini söyledi.

ING Bank 16 bin kişiyi ev sahibi yaptı
* Toplam konut kredisi pazarı 2009 sonunda 42.3 milyar TL'ye ulaştı.
* 2010 yılında yüzde 20'lik bir büyüme öngörülüyor.
* 2010'un ilk çeyreğinde yüzde 5.8'lik büyüme gerçekleşti.
* ING, sektör büyüme oranınında yüzde 60 daha fazla büyüdü.
* ING, 2009 yılında 16 bin üzerinde kişiye ortalama 1 milyar TL'lik konut kredisi kullandırdı.
Bülent Yoldaş / Sabah Emlak


Geri Dön