27 / 04 / 2024

Muğla Alavara Koyu yapılaşmaya mı açılıyor?

Muğla Alavara Koyu yapılaşmaya mı açılıyor?

Muğla’da Alavara Koyu’nun sit derecesi düşürüldü. Alınan karar, bölgedeki doğal hayatı olumsuz etkileyecek, yapılaşmanın önü açılacak. Çevreciler imza kampanyası başlattı.



Özel Çevre Koruma bölgesi olan Datça Yarımadası’nın, doğal hayatın sürekliliği ve biyolojik çeşitlilik açısından korunması gereken önemli bölgelerden biri olan Alavara Koyu’nun sit derecesi düşürüldü. Resmi Gazete’de yer alan kararla “Nitelikli Doğal Koruma Alanı” olarak belirtilen alanlarda turizm tesis yapılarına izin veriliyor. Karar ardından bölgede turizm tesis alanlarına, bungalov tipi yapılara vemadencilik faaliyetine izin verilmiş oldu.

Cumhuriyet Gazetesi'nde yer alan habere göre; kararın ekolojik yapıya zarar vereceğini savunan Muğla Çevre Platformu Datça Meclisi, “Datça Yarımadası’nın doğasına gerçekten büyük bir kötülük yapmak için hedef seçmek isteseniz, Alavara’dan daha iyisi olamazdı” ifadeleri kullanıldı. Bu kararın yarımadanın çok daha geniş bir bölümünü etkileyen olumsuz sonuçlar yaratacağına dikkat çeken meclis, “Alavara doğal sit alanına ilişkin bu karar, bölgenin ekolojik yapısına ciddi boyutlarda zarar vererek, telafi edilmesi imkânsız sonuçlar doğuracaktır” dedi.

Muğla Çevre Platformu üyeleri açıklama yaparak kararın geri alınması talebinde bulundu. Açıklamada, “Datça Meclisimiz tarafından başlatılan change.org/datcaalavara adresindeki imza kampanyasında bir haftada ulaşılan 30 bine yakın imza bu talebin haklılığının göstergesidir. Talebimiz, bölgenin bir bölümünde geleneksel olarak yapıla gelen tarımın engellenmesi ve sona erdirilmesi değildir. Düzenlemenin, Alavara’nın yapılaşmasına neden olacağını, orayı bir rant alanına dönüştüreceğini öngörüyor ve buna karşı çıkıyoruz. Talebimiz, Çevre veŞehircilik Bakanlığı kararının geri alınarak, Sürdürülebilir Koruma Alanı statüsüne yer verilmeyen, Nitelikli Koruma Alanı ve Mutlak Koruma Alanı statüleriyle yeniden düzenlenmesidir. Bu çerçevede,resmimakamları kararı geri alarak yeni bir düzenleme yapmaya; basını ve duyarlı kamuoyunu da haklıtalebimizi desteklemeye, başlattığımız imza kampanyasına katılmaya ve CİMER üzerinden talepte bulunmaya çağırıyoruz” ifadelerine yer verildi. 

Yılmaz Özdil'in Bodrum'daki kaçak villası mühürlendi!

İstanbul Üniversitesi'nin merkez kütüphanesi yenileniyor!


Geri Dön