19 / 04 / 2024

Muğla Arasta'da tarihi konaklar yenilenecek!

Muğla Arasta'da tarihi konaklar yenilenecek!

Muğla Belediye Başkanı Osman Gürün, "Muğla Arasta'da tarihi konaklar yenilenecek" dedi



Muğla Belediyesi ve Muğla Valiliği tarafından hazırlanan proje ile Muğla Arastası’nda yenileme çalışmalarına başlandı. Muğla Belediye Başkanı Osman Gürün, gazetecilere yaptığı açıklamada, tarihi hanlar ve kendine özgü ahşap mimariye sahip Muğla evleriyle adından söz ettiren illerinin, kaybolmaya yüz tutan çeşitli mesleklerin icra edildiği tarihi arastasını da bünyesinde barındırdığını söyledi.

Muğla’da dönemin en önemli ticaret ve alışveriş bölgesi olan, geleneksel zanaatların yaşadığı arastada yenileme çalışmalarına başlandığını belirten Gürün, "11 adada çalışma yapılacak. 21’i tescilli olmak üzere 128 iş yerinde onarımların bir yıl içinde tamamlanmasını hedefliyoruz. KDV hariç 1,5 milyon TL’ye ihale edilen onarımlar, çatı ve dış cephe yenilemelerini kapsıyor. Aynı zamanda arastadaki 10 sokakta da iyileştirme çalışması yapılacak" dedi.

-"TARİHİ BÖLGE YENİDEN KAZANILMIŞ OLACAK"-
Hazırlanan proje kapsamında çatı ve dış cephelerde yenileme çalışmalarının yapılacağına işaret eden Gürün, tarihi arastada dış cephe doğramaları ile tabelaların tek tip olacağını kaydetti. Projenin 1 yıllık bölümü tamamlandıktan sonra arastanın, hedefledikleri kültür turizmi hareketliliği içinde en önemli lokomotiflerden biri olacağına dikkati çeken Gürün, gelecek dönemlerde de arastanın kalan kısımlarında yenileme çalışması yapacaklarını söyledi.

Belediye tarafından gerçekleştirilen Zahire Pazarı restorasyonunun da tamamlandığını hatırlatan Gürün, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Arastadaki çalışmalar da tamamlanınca, Zahire Pazarı ile bir bütünlük içinde çok önemli bir tarihi bölge yeniden kazanılmış olacak. Yenileme çalışmalarıyla ilgili finansmanın bir bölümü Taşınmaz Kültür Varlıklarının Korunmasına Dair Yönetmeliği kapsamında Muğla Valiliği İl Özel İdaresi Genel Sekreterliği kaynaklarından karşılandı. Ayrıca emlak vergilerinden kesilen ve kültürel yapıların canlandırılması amacıyla kullanılan kaynaklardan beslenen projemiz için bize katkılarını esirgemeyen önceki valimiz Sayın Ahmet Altıparmak ile görevdeki valimiz Sayın Fatih Şahin’e hemşehrilerim adına çok teşekkür ediyorum. Onların katkı ve destekleriyle bu proje kısa sürede hayata geçirilerek, Muğla’mız çok önemli bir kültürel ve tarihi varlığı yeniden kazanacak." Öte yandan, bakırcılık, semercilik, nalbantlık gibi kaybolmaya yüz tutmuş mesleklerin bünyesinde icra edilmesi nedeniyle, nostaljik bir atmosferin yaşandığı arasta esnafının da yeni düzenlemeden memnun kaldığı ifade edildi.
AA

Geri Dön