24 / 04 / 2024

Muğla Bitez'deki lüks konut projesinin inşaat ruhsatları iptal edildi!

Muğla Bitez'deki lüks konut projesinin inşaat ruhsatları iptal edildi!

Muğla Bitez'de inşa edilen lüks konut projesinin uygulama imar planlarının iptali istemiyle dava açılmıştı. Muğla 2. İdare Mahkemesi, projeye verilen inşaat ruhsatlarının iptali yönünde karar verdi.



Muğla  Bitez'den Ortakent'e bağlanan yol üzerinde bulunan Balcılar mevkiinde, AK-TUR sitesine komşu parselde yaklaşık 2 yıldır devam eden inşaat faaliyeti, uzun zamandan beri çeşitli vesilelerle kamuoyu gündemine geldi. Daha önce Doğal SİT alanı olan bölgenin 2014'ten itibaren yapılan çalışmalarla 3. Derece SİT alanına dönüştürülerek imara açılması ve yapılan imar revizyonlarıyla yapılaşma oranının artınlması şikayet konusu olmuştu. Seray Gayrimenkul Yatırım İnşaat Şirketine ait projedeki çalışmalar, Bodrum Belediyesi ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı aleyhine uygulama imar planlarının iptali istemiyle Muğla 2. İdare Mahkemesine açılan davada verilen kararla durdurulmuştu. Muğla 2. İdare Mahkemesinin Aralık ayında verdiği bu kararının ardından, uygulama imar planlarına istinaden verilen inşaat ruhsatlarının iptali istemiyle, Muğla 1. İdare Mahkemesi'nde açılan dava da sonuçlandı. 


17 Ocak 2017 tarihinde görülen duruşmada mahkeme; konuyla ilgili Muğla 2. idare Mahkemesi'nde açılan iki dava dosyasındaki bilgi ve belgeler ile bilirkişi raporundaki saptamalar birlikte değerlendirildiğinde, dava konusu yapı ruhsatının dayanağını oluşturan 1/5000 ölçekli Bitez Beldesi Koruma Amaçlı Revizyon ve Nazım İmar Planı ve 1/1000 Uygulama İmar Planlarının, planlama ilkelerine, şehircilik esaslarına, planlar hiyerarşisine ve kamu yararına, hukuka ve mevzuata uygun olmadığı; bu hususların da alınan mahkeme kararlarıyla hukuken ortaya konulduğunu belirterek, dava konusu 427 Ada 1 Parseldeki projeye 2015 yılı Aralık ayında verilen 19 adet inşaat ruhsatının dayanağının kalmadığına ve hukuka aykırı hale geldiğine hükmederek dava korusu inşaat ruhsatlarının iptali yönünde karar verdi. 


Öte yandan Muğla 1. İdare Mahkemesinin verdiği bu kararın jptali istemiyle devreye giren ve  İzmir  Bölge İdare Mahkemesi Başkanlığına itiraz eden Çevre ve Şehircilik Bakanlığının başvurusu ise Bölge İdare Mahkemesi tarafından, verilen kararların hukuka uygun olduğu belirtilerek reddedildi.




Bodrum Ekspres Gazetesi 


Geri Dön