24 / 04 / 2024

Muğla'da tapu şoku: Orman müdürlüğü tapuları tanımıyor!

Muğla'da tapu şoku: Orman müdürlüğü tapuları tanımıyor!

Türkiye’nin bazı kentlerinde olduğu gibi Muğla’da da vatandaşların atadan kalma tapulu arazi ve evlerine Orman Müdürlükleri tarafından orman alanı içinde kalması sebebiyle “Rıza-en terk edin” şeklindeki yollanan mektuplar vatandaşı şoka uğrattı.



Türkiye'nin bazı kenterinde olduğu gibi Muğla'da da vatandaşların ormanlık alana yakın atadan kalma tapulu arazi ve konutlarına Orman Genel Müdürlüğü tarafından orman alanı içinde kalması nedeniyle “Rıza-en terk edin” şeklinde tebligatlar yollanmaya başladı. Durum karşısında şaşıran vatandaşlar ne yapacağını bilemezken, CHP Muğla Milletvekili, Plan ve Bütçe Komisyon üyesi Süleyman Girgin vatandaşlarla buluştu ve konuyu Meclise taşıdığına dikkat çekti.

Muğla da tapu şoku: Orman müdürlüğü tapuları tanımıyor!

NEREYE GİDECEĞİZ?

Konuya ilişkin araştırma yapan CHP Muğla Milletvekili, Plan ve Bütçe Komisyon üyesi Süleyman Girgin Muğla'nın Menteşe, Ula, Köyceğiz ve Dalaman ilçeleri başta olacak şekilde her ilçede sıkıntı yaşandığının altını çizdi. Sözcü'den Mustafa Sarıipek'in haberine göre; Dalaman'ın Çöğmen Mahallesi'nde vatandaşlarla bir araya gelen Girgin, “Vatandaşların ‘Tapuyu veren devlet ama Orman Genel Müdürlüğü devletin verdiği tapuyu tanımayıp atadan, dededen kalan tapulu arazilerimize el koyuyor. Nereye gideceğiz' diye dert yandılar. Herkesin elinde 1950 yılında verilmiş devlet tapuları var” diye konuştu.

1 AY İÇİNDE RIZA-EN TERKEDİN

70 senelik tapuların orman alanı içinde kalması sebebiyle iptal edilmesinin yasal olmadığına dikkat çeken Girgin şöyle konuştu:

“Muğla il genelinde tapulaşma çalışmaları 1950 yıllarında büyük oranda yapılmış, yapılan tapulama ve kadastro çalışmaları sonucu devlet tarafından vatandaşlara tapu senetleri dağıtılmış, kimi parsellerde yapılaşma bile tamamlanmıştır. Günümüzde ise Orman Genel Müdürlüğü tarafından orman sınırında düzeltme çalışmaları yapılarak geçmişte oluşan arsa vasıflı imar parselleri ve tapular orman alanı içinde bırakılmış ve bu parsellerde vatandaşların mülkiyet hakkı kısıtlanmıştır. Şimdi de Orman Bölge Müdürlüğü, tapulu yerlerin orman alanı içinde kaldığı gerekçesiyle vatandaşlara mektup göndererek 1 ay içinde tapulu ev ve arazilerini “Rıza-en” terk etmelerini istemektedir. Bu uygulama anayasanın 35'nci maddesi ile korunan mülkiyet hakkına aykırıdır. Devlette devamlılığın esas olduğu ilkesi ile örtüşmemektedir, bağdaşmamaktadır.”

Muğla da tapu şoku: Orman müdürlüğü tapuları tanımıyor!

70 YIL SONRA NE DEĞİŞTİ VE TAPULAR ELİMİZDEN ALINIYOR?

Vatandaşların senelerdir tarım yaptıkları tarlalarına 70 yıl sonra el konuluyorsa devletin verdiği tapuların hükmünün olmadığı ve kime güveneceklerini şaşırdıklarını dile getirdiklerini aktaran Süleyman Girgin, “Vatandaşlar, ‘Tapuyu veren devlet ama Orman Genel Müdürlüğü devletin verdiği tapuyu tanımayıp atadan, dededen kalan tapulu arazilere el koyuyor' diye feryat ediyor. Tapular 1950'de verilmiş. 70 yıl sonra ne değişti de devlet verdiği tapunun arkasında durmuyor ve devletin ‘tapuya güven' ilkesini zedeleniyor? Mülkiyet hakkı ihlal ediliyor. Görünen o ki ilerleyen zaman içinde tapu iptalleri de yaşanabilecektir. Dolayısıyla vatandaşların kısıtlanan mülkiyet haklarını çözüme kavuşturacak adımlar mutlaka atılmalı ve vatandaşın mağduriyeti giderilmelidir” açıklamasında bulundu.

Girgin vatandaşların yanında Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ile telefonla görüştü ve konuyu anlattıktan sonra bakanın “Konuyla ilgileneceğim” dediğini de açıklayıp, “Konunun takipçisi olacağım” ifadelerini kullandı.

Kahramanmaraş'ta 4 milyon TL'lik tapu dolandırıcılığı!

Şile'deki tapu dolandırıcılığında 32 kişi tutuklandı!


Geri Dön