26 / 04 / 2024

Muğla'daki Telmessos Antik Tiyatrosu'nun restorasyonu TBMM'de!

Muğla'daki Telmessos Antik Tiyatrosu'nun restorasyonu TBMM'de!

CHP Muğla Milletvekili Ömer Süha Aldan, Muğla'nın Fethiye ilçesinde bulunan Telmessos Antik Tiyatrosu'nun restorasyon çalışmalarına ilişkin soru önergesi hazırladı..



Muğla daki Telmessos Antik Tiyatrosu nun restorasyonu TBMM de!


CHP Muğla Milletvekili Ömer Süha Aldan, Muğla'nın Fethiye ilçesinde bulunan Telmessos Antik Tiyatrosu'nun restorasyon çalışmalarına ilişkin soru önergesi hazırladı. Aldan sorularını Kültür Ve Turizm Bakanı Nabi Avcı'ya iletti.


Aldan önergesinde "Roma dönemine ait Telmessos Antik Amfi Tiyatro 1993 yılında yapılan kazılar sonucunda bulunmuştur. Muğla’nın Fethiye ilçesinde Fethiye iskelesinin hemen yanında yfc r alan Telmessos Antik Amfi Tiyatronun restorasyon çalışmaları, bulunduğu tarihten bugünf devam etmektedir. Son olarak 2012 yılında dönemin Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay tarafından ziyaret edilen ve kısa sürede kültür, turizm ve sanat hayatına kazandırılacağı belirtilen tiyatronun, bugüne kadar geçen sürede restorasyon çalışmaları bitmemiştir. Ne zaman biteceği ise meçhul durumdadır.


Üstelik, Venedik Sözleşmesi’ne göre aslına uygun olarak restore edilmesi gereken antik tiyatronun, aslına uygun restore edilmediği biliniyor. Roma dönemine ait orijinal dokuları sökülerek yerine günümüz mermer taşlara benzer doku ile kaplanması medyada haber olmuş ve tepki çekmişti." diyerek 4 soru sordu.


Aldan'ın soruları

1- Fethiye turizmine büyük katkı yapması beklenen Telmessos Antik Amfi Tiyatronun restorasyon işlemleri ne zaman bitirilecektir? Tiyatro kültür, turizm ve sanat hayatına ne zaman kazandırılacaktır?


2- Restorasyon çalışmalarının bilimsel olmadığı yönünde ciddi eleştiriler var. Telmessos Antik Tiyatrosunun orijinal dokularının korunması için ne gibi denetimler yapılmaktadır?


3- Telmessos Antik Tiyatrosunu restore eden firma ya da kurumlar hangileridir? Yapılan şartname ve iş bitimi tarihleri nedir? Restorasyon ile ilgili ihale kimler tarafından hangi usuller çerçevesinde ve kaç lira tutarında bahsi geçen firmalara verilmiştir?


4- Restorasyon çalışmaları esnasında 2863 Sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu'nda belirtilen restoratör mimar veya mimarın bulundurulma zorunluluğu yerine getirilmiş midir?





Geri Dön