20 / 04 / 2024

Fethiye Telmessos Antik Tiyatrosu'nun restorasyonu devam ediyor!

 Fethiye Telmessos Antik Tiyatrosu'nun restorasyonu devam ediyor!

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, ''Fethiye'de yıllardır şehir içinde unutulmuş biçimde duran Telmessos Antik Tiyatrosunu kültür, turizm ve sanat hayatına kazandırmış olacağız'' dedi.




Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, ''Fethiye'de yıllardır şehir içinde unutulmuş biçimde duran Telmessos Antik Tiyatrosu'nu kültür, turizm ve sanat hayatına kazandırmış olacağız'' dedi. 

     Günay, Fethiye kent merkezinde restorasyon çalışmaları devam eden Telmessos Antik Tiyatrosu'nu inceleyerek, Fethiye Müze Müdürü İbrahim Malkoç ve mimar Esin Tuzcuoğlu'ndan çalışmalar hakkında bilgi aldı. 

     İncelemenin ardından gazetecilere açıklamalarda bulunan Günay, Fethiye'nin tarihi ve kültürel değerleri ile turizmin gözdesi olduğunu söyledi. 

     Geçen yıl turizm alanında birçok siyasal ve ekonomik soruna rağmen 2011 yılını geçmeyi başardıklarını ifade eden Günay, 2013 yılının da oldukça sorunlu ve sıkıntılı bir yıl olabileceği görüntüsü bulunduğunu dile getirdi. 

     Yaklaşık 2 ay önce restorasyon için açılışı yapılan Telmessos Antik Tiyatrosu'nda yapılan çalışmaları yerinde görmek için Fethiye'ye geldiğini belirten Günay, ''Burada oldukça ilginç ve yeni gelişmeler var, ama verdiğimiz tarihte bu merkezi bitirmeye çalışacağız. Böylece Fethiye'de yıllardır şehir içinde unutulmuş biçimde duran Telmessos Antik Tiyatrosunu kültür, turizm ve sanat hayatına kazandırmış olacağız'' dedi. 

     

     -''Kayaköy turizme kazandırılacak''- 

     

     Bu hafta içinde 24 ilde 69 yeni turizm tahsisi ilanına çıkılacağını, bunların 23'ünün kıyıda, 23'ünün ise termal bölgesinde olacağına dikkati çeken Günay, bu alanların yayla, golf, kış turizmi gibi alanlara dağıldığını, Türkiye'de Ege Bölgesi'nden Doğu Anadolu Bölgesi'ne kadar çeşitli yerlerde tahsislerin bulunacağını ifade etti. 

     Tahsis alanlarından en önemlilerinden birisinin de Fethiye Kayaköy olduğuna işaret eden Günay, ''Kayaköy mübadeleden bu yana metruk kalmış, unutulmuş bulunan ama hem doğası hem de tarihi kalıntılarıyla son derece önemli bir bölge. Birkaç yıldır Kayaköy'ü tekrar ayağa kaldırmak, Türkiye'nin kültür ve turizm hazinesine kazandırmak için çalışıyoruz. Bu yıl ilan paketimize almayı başardık. Kayaköy'de 300 yataklı bir alan ile geri kalan kısmı düzenlenmiş ziyaret alanı ve restore edilmiş tarihi yapılar içindeki kamusal yapılarla hem kültüre, hem turizme hizmet verecek olan bir kültür turizm varış noktası haline gelecek'' diye konuştu. 

     Kayaköy'de yapılacak çalışmalar için bir yatırımcı bulacağından umutlu olduğunu belirten Günay, şunları söyledi: 

     ''Şu anda ilgilenen birkaç yatırımcı var. Burası hayata geçtiğinde Türkiye'nin çok önemli turizm merkezlerinden birisi olacak ve Güneybatı Anadolu'ya Fethiye merkezli olmak üzere çok büyük bir değer katacak. Kayaköy'de planlama çalışmaları da yapıyoruz. Vatandaşları rahat ettirecek bir düzen düşünüyoruz. Restore ettirip tümüne yatak yaptırmaya niyetimiz yok zaten. Büyük ölçüde yine gezilebilecek bir ören yeri olacak. Kaliteli bir kültür turizm merkezi gelişirse burada çevredeki yurttaşlarımızın istifade edebileceği bir ziyaret güzergahı olacak. Bu alan bölgenin ekonomisine ve kalkınmasına çok ciddi katkı sağlayacak.'' 

     Bu yıl Ölüdeniz'i özel bir pilot bölge olarak ele almak istediklerini vurgulayan Günay, ''Çünkü Ölüdeniz bizim Türkiye tanıtımında şimdiye kadar hep görsellerini kullandığımız çok önemli bir doğa harikası. Ama orada bazı altyapı sorunlarımız birikmeye başlamıştı. Bu yıl inşallah Ölüdeniz'e çok daha yoğun bir kaynak ayıracağız ve bölgedeki öteki doğa ve tarih merkezlerini de iyileştirmeye, ayağa kaldırmaya çalışacağız'' dedi. 

     

     -''2013 yılında 33 milyon turist hedefliyoruz''- 

     

     Bakan Ertuğrul Günay, 2011 yılının Afrika rezervasyonlarının iptali nedeniyle iyi bir yıl olduğunu anlatarak, Türkiye'nin dünya ortalamasının çok üzerinde bir sonuç elde ettiğini söyledi. 

     Geçen yıl 2011 yılının altına düşmemeyi hedeflediklerini ve bunu başardıklarını vurgulayan Günay, şöyle konuştu: 

     ''Bölgemizde birkaç yıldır İsrail'den kaynaklanan, nereden baksanız 400 bin civarında kaybımız var. Suriye'den ve İran'dan kayıplarımız 1 milyon civarında. Suriye'den gelenler artık turist değil, bir ölçüde ihtiyaç sahipleri. Bu çerçevede oldukça yoğun sıkıntılarımız vardı. Buna rağmen 2011 yılını geçmeyi ve 500 bin artışla yılı kapatmayı başardık. 2013 yılında yine bunun üzerinde durmayı hedefliyoruz. Şimdi 32 milyon eşiğindeyiz, 33 milyonlara ulaşmayı hedefliyoruz. Ama bir yandan da Anadolu'nun geleneksel mimarisine, tarihi ve ören yerlerine daha fazla yatırım yaparak gelenlerden daha fazla gelir elde edeceğimiz yeni bir marka, kalite seviyesi yakalamaya çalışıyoruz.'' 


AA


Geri Dön