20 / 04 / 2024

Mühendisler Yamanlar'a kurulacak çöp tesisinin yerinde incelemeler yaptı!

Mühendisler Yamanlar'a kurulacak çöp tesisinin yerinde incelemeler yaptı!

Büyükşehir Belediye Başkanı, TMMOB'ye bağlı oda temsilcilerine, Yamanlar'da kurulacak katı atık tesisi alanını gezdirdi ve "Çevre yatırımlarımızdaki tek eksik olan bu tesisi bir an önce yapacağız" dedi




İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, TMMOB'ye (Türkiye Mühendis ve Mimar Odaları Birliği) bağlı meslek odalarının başkan ve temsilcileriyle birlikte Karşıyaka Yamanlar'da 'Katı Atık Değerlendirme Bertaraf Tesisi' kurulması öngörülen alanı inceledi. TMMOB'ye oda yöneticilerinden gelen talep üzerine gerçekleştirilen teknik gezide, Büyükşehir ve İZSU bürokratları da hazır bulundu. 


Kentin gelişmesi ve kalkınması yönünde bir vizyon edindiklerini ve bu konuda bir yol haritası çizerek çalışmalara hızlı bir şekilde devam ettiklerini dile getiren Kocaoğlu, "Kentin kalkınması kentin gelişmesi birinci derecede çevre yatırımlarının tamamlanmasından geçiyor. Yani dünyanın neresine gidersiniz gidin, eğer nitelikli bir destinasyona ulaşmak istiyorsanız, mutlaka çevre yatırımlarında maksimum düzeye çıkmanız gerekiyor. Çevre bu işin birinci adımı. Biz bunu birinci hedef olarak aldık. Ve çalışmalarımızı bu yönde sürdürüyoruz. Yatırımlarında tek eksiğimiz, modern bir katı atık bertaraf tesisidir. Bunu da bir an önce gerçekleştirmeyi çok istiyoruz" dedi. 


ÇED ihalesine çıkılıyor

Tesisin son durumu hakkında bilgilendirme yapan  İzmir  Büyükşehir Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi yetkilileri, Karşıyaka Yamanlar mahallesinde belirlenen alan için ÇED Ön araştırma raporu hazırlanması amacıyla ihaleye çıkacaklarını ve hazırlıkların sürdüğünü belirtti. Yetkililer, belirlenen alanda 'Katı Atık Değerlendirme ve Bertaraf Tesisi' kurulmasına ilişkin çeşitli resmi kurumlara görüş sorduklarını anlatarak, "Bu konuda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile bağlı kuruluşlarına, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'ne, Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'ne, Devlet Su İşleri'ne, İZSU Genel Müdürlüğü'ne, Orman Bölge Müdürlüğü'ne, Gediz Dağıtım A.Ş. ile Türkiye Elektrik İletim A.Ş'ye gönderdiğimiz yazılar ile görüş sorduk. Hepsi 'olumlu' yanıt verdi. Biz de hemen ihale hazırlıklarına başladık" şeklinde konuştu. 


'Koku, sızıntı ve gürültü yok'

İZSU yetkilileri ise kurulması düşünülen Katı Atık Değerlendirme ve Bertaraf Tesisi ile ilgili şu bilgileri verdi: "İzmir'in katı atıklarının değerlendirilmesi planlanan bu alan, Ulukent'e yaklaşık 4 kilometre mesafede, 600 metre kodlarında ve çanak yapıda 2 bin dönümlük bir arazi. Zemin yapısı incelendiğinde ana kayacın ortaya çıktığını, toprak örtüsünün olmadığını, bitki örtüsünün buna bağlı olarak çok zayıf olduğunu görebiliyoruz. Ve kil yapının da ana kayaçla birlikte hakim olduğunu görüyoruz. Bu da yeraltı suyuna herhangi bir sızdırmanın olmayacağı anlamına geliyor. Yapılacak tesis, atıkların tamamen kapalı ortamlarda ayıklanması, mutfak artıklarının enerji potansiyelinden çürütme yöntemi ile yararlanılması ve elektrik elde edilmesini içeriyor. Çürütme işleminden sonra organik malzemenin biyolojik bozulma özelliklerinin tamamen ortadan kaldırılması, sonra tarım alanlarında ve kentsel yeşil alanlarda toprak iyileştirici olarak kullanılması hedefleniyor. Atıklar içerisinde toplam miktarı yüzde 30 düzeyinde olan geri kazanılabilir atıklardan yanabilir nitelikte olan kağıt ve plastikler, sanayiye ek yakıt olarak preslenerek gönderilecek."


11 oda temsilcisi katıldı

Düzenlenen inceleme gezisine Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı ve TMMOB İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Ferdan Çiftçi'nin yanı sıra, Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Helil Kınay, Kimya Mühendisleri Odası Ege Bölge Şube Başkanı Saadet Altaylar, İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Ayhan Emekli, Şehir Plancıları Odası İzmir Şube Başkanı Nehir Yüksel, Gıda Mühendisleri Odası Ege Bölge Şube Başkanı Hülya Yılmaz, Maden Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Muhammet Yıldız, Peyzaj Mimarları Odası İzmir Şube Yönetim Kurulu Üyesi Esra Erkmen, Orman Mühendisleri Odası İzmir Şubesi 2.Başkanı Rafet Erşen, Jeofizik Mühendisleri Odası İzmir Şube Yönetim Kurulu Yazman Üyesi Emre Timur ve Elektrik Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Necati Kasap katıldı.


Yeni Asır


Geri Dön